Red de wereld. Denkkaravaan leest: Keizers van het ijs

Keizerspinguïns behoren tot de meest geliefde dieren op aarde. Ze broeden op Antarctisch gebied op de bevroren oceaan. Maar door de klimaatverandering wordt de Zuidelijke Oceaan warmer, waaien de winden harder en stormt het heviger. Hoe moet het verder met de grootste pinguïns op aarde? Zoöloog en schrijfster Nicola Davies vertelt het, samen met natuurbeschermer dr. Phil Trathan in een schitterend boek. De betoverende prenten zijn van de hand van Chatherine Rayner.

Keizers van het ijs gaat over een jaar in het leven van een kolonie keizerspinguïns, met de keizerin in de hoofdrol. Vanaf april begint de zoektocht naar het beste zee-ijs: laag genoeg om vanaf de oceaan op te kunnen springen, glad en koud genoeg om bevroren te blijven tot in de vroeger zomer. De keizerin zoekt een mannetje, legt het ei en probeert dan opnieuw op krachten te komen door te jagen op vis terwijl het mannetje het ei warm houdt. Na weken van stilte viert de kolonie feest wanneer de kuikens uitkomen. In december hebben de kuikens waterdichte veren en kunnen ze zelf op zoek gaan naar voedsel.

“Daar komen ze tevoorschijn: rijen pinguïns die lijnen trekken over het ijs als een kronkelig handschrift op een wit vel papier.”

Het lijkt een rooskleurig verhaal, maar vergis je niet. De winter eist elk jaar haar tol: niet alle pinguïns overleven de extreme en barre omstandigheden. De zeeën warmen op en het weer wordt heviger. In de Weddellzee brak in 2016 tijdens een storm het ijs waarop zich één van de grootste keizerspinguïnkolonies bevond. Veel dieren overleefden het niet. Diegene die de ramp wel overleefden, vonden gelukkig andere broedplaatsen. Dat weten we ondertussen dankzij satellietbeelden die de aarde enorm gedetailleerd laten zien.

Wat is dit een bijzonder prentenboek! Nicola Davies slaagt erin waargebeurde feiten in een mooi verhaal te gieten dat beklijft vanaf de eerste pagina dankzij de poëtische, kabbelende taal. De paginagrote illustraties van Catherine Rayner zijn adembenemend en getekend in een schitterend kleurenpalet. Aan het begin en einde krijg je als lezer nog extra informatie over de pinguïns en de klimaatverandering. Keizers van het ijs grijpt naar de keel omwille van de schoonheid van woord en beeld, maar ook door het besef dat we nu in actie moeten schieten om iets aan de klimaatverandering te doen. Een prachtig boek voor alle leeftijden om het over klimaatverandering te hebben.

Keizers van het ijs

Nicola Davies (tekst)  |  Catherine Rayner (ill.)  |  Steven Blaas (vert.)  |  ISBN 9789047714415 |  Lemniscaat

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.