Een schitterend tranendal. Denkkaravaan leest: Jub en zijn traan (6+)

Jub heeft post! Eigenlijk is het pakje niet voor hem, maar hij is te nieuwsgierig en opent het toch. In het pakje zit een flesje met een vloeistof in: 1 traan. Wat is dat? Maar dan flipt het pakje door zijn vingers en moet Jub op zoek naar een nieuwe traan. Maar hoe?

In het prentenboek Jub en zijn traan worden filosofische gedachten en vragen over tranen en huilen verpakt in een bijzonder verhaal. Jub gaat op zoek gaat naar een echte traan, maar de visser vindt huilen voor watjes, de traan van de vazenverkoopster blijkt niet echt te zijn en een man die de weg kwijt is, wordt kwaad wanneer Jub een traan probeert te vangen.

“De man hakt en hakt.

Wie wil er nu een traan?, mompelt hij.

De wereld is beter zonder. “

Het verhaal nodigt je op een zachte manier uit om te gaan nadenken over huilen: wanneer is huilen oprecht? Is er een verschil tussen krokodillentranen en tranen van geluk? Jub ontdekt dat huilen oplucht. Hij voelt zich helemaal licht en rustig. En omdat hij dat iedereen toewenst, stuurt hij iedereen zelf een pakje. Met een leeg flesje en een briefje erbij:

“Om zelf te vullen.

(Dat doet deugd, geloof me maar.)

Groetjes, Jub”

Schrijver Arne De Loore navigeert met zijn prachtige tekst tussen kort, krachtig en poëtisch. Misschien mochten er minder uitroeptekens worden gebruikt (die passen niet zo bij dit stille verhaal) en is de gebruikte woordenschat niet overal even begrijpelijk voor jonge kinderen, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Net door die rijke taal en inhoud, kan je het boek blijven voorlezen en zijn er steeds nieuwe dingen te ontdekken. Daar zorgen ook de originele tekeningen van Astrid Vandendael voor.

Met slechts enkele ongewone, maar prachtige kleuren (zandgeel, grijsblauw, perzik) tovert zij een weelderige wereld waarin je ogen tekort komt om alle details te zien. De personages zien eruit als mensen, maar hun hoofden hebben een wel heel speciale vorm. Dat was wennen in het begin, maar ik geraakte er al heel snel door gecharmeerd. Hoe Jub door de wereld kruipt, wankelt, dobbert en danst is zo mooi om te beleven.

Met Jub en zijn traan levert het duo Vandendael en De Loore een sterk visueel en filosofisch raak verhaal af, vol poëzie. Een boek over oprechtheid, emoties en tranen. Om te koesteren.

Vragen voor nog meer lees- en denkplezier: filosoferen over tranen en huilen

  • Wanneer huil jij wel eens?
  • Kan je huilen zonder tranen?
  • Kan een zee wenen?
  • Wanneer zijn tranen (niet) echt?
  • Kunnen tranen stuk gaan?
  • Kunnen tranen verloren gaan?
  • Kunnen tranen opraken?
  • Kan je blij worden van huilen?
  • Hoe weet je of je huilt van geluk of verdriet? Zie je dat aan je tranen?

Jub en zijn traan (6+)

Astrid Vandendael (ill.)

Arne De Loore (tekst)

ISBN 9789464015911

Uitgeverij Pelckmans

Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.