Stelen of teruggeven? Denkkaravaan leest: Isabelle en de boeven (5+)

Isabelle is een heel braaf meisje, maar ze groeit op in een familie vol boeven. Ze is niet sluw, stiekem of doortrapt en ze denkt er niet over om de wet te overtreden. Elke avond gaat haar familie op pad om iets te stelen. Wanneer ze zelfs de kroonjuwelen van de koningin buit maken, is voor Isabelle de maat vol. Kan ze wel een braverik blijven?

Isabelle besluit de kroonjuwelen terug te leggen waar ze thuishoren en moet daarvoor stiekem en doortrapt zijn. Wanneer ze wordt betrapt, belandt ze in de gevangenis. Gelukkig merken haar ouders dat niet enkel de (onbelangrijke) gestolen spullen zijn verdwenen, maar ook Isabelle. Met de hulp van haar familie kan ze ontsnappen en overtuigt ze hen alle gestolen spullen terug te zetten.

Dit boek roept veel vragen op over boeven en braveriken. Als je geboren wordt in een familie van boeven, ben je dan ook een boef? Wat is een ‘gewone’ boef? Kunnen boeven ook goed zijn? Breekt Isabelle de wet als ze ontsnapt uit de gevangenis? Doordat het verhaal voortdurend kantelt, worden ook je ideeën in vraag gesteld.

De tekeningen zijn schreeuwerig en de tekst staat in een groot lettertype waardoor de bladspiegel nog drukker wordt. Daardoor wordt het verhaal zelf meteen wat minder aantrekkelijk voor mij, hoewel er voldoende potentieel in zit. Isabelle en de boeven is een grappig prentenboek over stelen, teruggeven en het goede doen.

Isabelle en de boeven (5+)

Michelle Robinson (tekst)  |  Chris Mould (ill.)  |  Tjibbe Veldkamp (vert.)  |  ISBN 9789026165429  |  De Fontein

Met dank aan De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.