Letters die niet kunnen smelten. Denkkaravaan leest: Ik ben hier! (9+)

Jona gaat elke dag na school naar het gebouw waar haar vader werkt. Terwijl hij altijd bezig is iets af te maken, zit zij stilletjes te wachten tot ze samen iets gaan eten in eetcafé Lekker. Zo gaat het elke dag, tot Jona het dak boven de dertigste verdieping ontdekt. Het wordt haar schuilplek. Maar wanneer op een dag het water in het dorp stijgt en alle bewoners met boten worden opgehaald, wordt Jona vergeten en blijft ze alleen achter. Ze verzint van alles om gered te worden. Maar dat duurt lang…

Jona heeft gelukkig veel fantasie en is zelfredzaam genoeg om te overleven. Het grote gebouw is een dankbaar decor voor dit spannende verhaal. De gevonden zaklamp, koekjes, melk, ontbijtgranen en fotolijstjes (om niet eenzaam te zijn) hepen haar te overleven op het dak. Maar Jona is ook inventief: een gele jas laat ze wapperen aan een paal zodat het lijkt alsof er een mens op het dak staat en met honderden suikerklontjes vormt ze de zin ‘Ik ben hier’.

‘Ze was zo bezig een wedstrijd met zichzelf te houden, dat ze even helemaal vergat dat ze op het dak moest zijn. En dat ze gered moest worden.’

Niet alles loopt goed: wanneer ze een flesje cola probeert open te krijgen, valt het in scherven op de grond, de suikerklontjes smelten tijdens de eerste regenbui en de duif waarvan ze zo graag wil dat hij haar gezelschap houdt, vliegt weg.

Gelukkig geeft Jona niet op en blijft ze dingen verzinnen zodat ze kan worden gered van het dak.

‘Ze wilde letters maken met dingen. (…) Als je erboven vloog, dan zou je het zien. Dan zou je meteen denken: hee, dat zijn letters. Daar staat IK BEN HIER! Hier is dus iemand. Misschien wel dat ene meisje dat we kwijt zijn. Laten we haar gaan redden. Goed idee!’

Dit is een heerlijk verhaal met een gezonde portie filosofie en veel humor. Het zijn de inventieve en gevoelige gedachten en acties van Jona die de hoofdrol wegkapen. Ze is moedig en blijft hoopvol, ook als het water tot aan haar lippen staat. Bekroond auteur Joke van Leeuwen neemt kinderen ernstig en gebruikt een rijke taal. Ze verstaat als geen ander de kunst om ernstige thema’s en vragen op een lichte en verbeeldingsrijke manier aan te brengen. Haar tekeningen (soms in stripvorm) spelen een even belangrijke rol als haar zorgvuldig uitgekozen woorden.

Ik ben hier! gaat over een moedig meisje dat met veel fantasie en inventiviteit een lastige situatie overwint. Ik hoop dat dit boek door jong en oud mag gezien, en vooral gelezen zal worden. Want van dit meeslepend en ontroerend leesfeest word je vanzelf blij.

Ik ben hier! (9+)

Joke van Leeuwen  |  ISBN 9789045128306  |  Querido

Met dank aan L&M Books en Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.