Wat als alles grijs werd? Denkkaravaan leest: Iedereen zijn eigen kleur (4+)

Thema’s: kleur, diversiteit, jezelf zijn, dieren

Olifant is groot en sterk en slim. Op een dag hoort hij dat zijn vrienden zich vrolijk maken over zijn grijze kleur. Hij is heel verdrietig, maar dan gebeurt er iets waardoor olifant beseft dat de dieren veel meer in hem zien dan die grijze kleur.

Dit prentenboek begint heel kleurrijk, met enkele dieren en de jungle fel afgebeeld. Wanneer de dieren olifant uitlachen om zijn grijze kleur, worden hun woorden groot en kris kras door elkaar weergegeven op de pagina. Je kan je voorstellen dat die beledigingen heel veel pijn doen. Olifant wordt dan ook verdrietig en weent stilletjes in een hoekje. Maar de dieren roepen wel opnieuw de hulp in van Olifant wanneer op een ochtend alles grijs is geworden. En omdat Olifant de grootste en slimste is, zetten de hulpeloze dieren hem aan het denken. Met zijn slurf neemt hij een grote slok uit de rivier en spuit hij alle dieren drijfnat. Alles heeft nu meer kleur dan ooit tevoren! “En tussen al die kleuren glanst een grote grijze olifant van trots”.

Yoeri Slegers tekent een mooi verhaal over de schoonheid en het plezier van een kleurrijke samenleving. Zijn illustraties ogen vrolijk en speels. Een boek met een boodschap dat mooie gesprekken kan opleveren over mogen zijn wie je bent.

TIP:

Wil je in je klas filosoferen over kleur? Ik werkte een leuke activiteit uit én koppelde er nog wat mooie boekentips aan. Je leest er hier alles over.

Iedereen zijn eigen kleur (4+)

Yoeri Slegers (tekst & ill.)  |  ISBN 9789462916265  |  De Eenhoorn

Met dank aan De Eenhoorn voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.