Wat denk jij? Denkkaravaan leest: Hoe komt de kerstman door de schoorsteen?

Thema's: kerst, probleemoplossend denken, vragen stellen

Wie kinderen in huis heeft, heeft vast al wel eens de vraag voorgeschoteld gekregen hoe Sinterklaas naar binnen komt. Mac Barnett en Jon Klassen vragen zich af hoe de kerstman door de schoorsteen komt. Want dat weet blijkbaar niemand. Maar ze hebben wel wat ideeën…

In België en Nederland kennen we de traditie van de Kerstman die pakjes brengt iets minder goed. Maar Barnett en Klassen zijn Amerikaans, dus zij maakten een boek over de Kerstman en deden dat bijzonder goed. Ik voorspel dat dit boek onder veel kerstbomen zal liggen.

De startvraag is ‘Hoe komt de Kerstman door de schoorsteen?’. Op elke pagina krijg je een mogelijk antwoord. Die antwoorden schommelen van hilarisch, naar origineel, naar voor de hand liggend of verrassend. Misschien verkleint hij zichzelf, trekt zijn broekriem heel erg strak of rekt hij zichzelf net uit? En wat als zijn kleren onder het roet zitten? Of als je thuis geen schoorsteen hebt? Wat gebeurt er dan?

Het boek geeft geestige oplossingen (die nieuwe vragen oproepen), terwijl de prenten van verschillend formaat (dan weer paginagroot, dan weer als in een strip) je meenemen op dat nachtelijk avontuur. Ondertussen blijven de meest onbevangen vragen opduiken (Misschien leg je beter wortels voor hem neer in plaats van koekjes?).

Hoe komt de kerstman door de schoorsteen? is een feest. Slim bedacht, geestig uitgewerkt en beslist een voorleeshit in wording. Je mag je even weer kind voelen en spelen met ideeën en gekke scenario’s. En in plaats van met een definitief antwoord, sluit het boek af met enkele zinnen die de cirkel rond maken:

‘De Kerstman gaat op dezelfde manier naar boven door de schoorsteen als naar beneden.

En ik heb geen idee hoe hij dat doet.

Maar ik ben zo blij dat hij het kan.’

Hoe komt de kerstman door de schoorsteen?

Mac Barnett (tekst)  |  Jon Klassen (ill.)  |  Edward van de Vendel (vert.)  |  ISBN 9789025778057  |  Gottmer

Met dank aan Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.