Verhalen die je voelt. Denkkaravaan leest: Het woud van Holst

In het woud van Holst wonen dieren die zich levensvragen stellen en vooral veel voelen. Leeuw vraagt zich af of hij gelukkig is, Egel wil een vriendje ‘voor altijd’, Slak is bang, maar gaat toch op reis en Mier danst terwijl hij eigenlijk vindt dat mieren dat niet horen te doen. Kortom, een verzameling zachte vertelsels voor alle leeftijden.

De dieren in dit boek hebben een zachte en eenvoudige manier van leven. Zo gaat Mol op zoek naar een paardenbloem om zijn wens te laten uitkomen. Wanneer de pluisjes wegvliegen, blijft Mol verbaasd en vrolijk achter. Slak voelt zich klein en bang. Ze wordt gerustgesteld door de woorden van  Maan: ‘Ik blijf bij je’. En Egel heeft doosjes met blije herinneringen, maar ook met grappige en droevige. Wanneer Haas haar vraagt waarom ze niet alleen de blije doosjes bewaart zegt Egel dat ze dan zichzelf niet meer zou zijn. Mier en Haas proberen dan weer niet over hun grenzen te gaan maar wel grenzen te verleggen. En zo worstelen de dieren op eenzelfde manier met het leven als mensen, maar gaan ze ook huppelend verder. Maar altijd samen en met grote zorg voor elkaar.

De dieren hebben zo hun eigen karakter en dat wordt in de korte verhaaltjes mooi doorgetrokken. De verhalen zijn vlot geschreven en fijn om voor te lezen (aan jong en oud) of stilletjes in je op te nemen. Ze raken verschillende gevoelens en thema’s aan, sommigen al meer uitgesproken dan anderen. Maar allemaal gaan ze over troost en vertrouwen. De tekeningen hebben een heel kinderlijke en eerlijke stijl waar je van moet houden.

Aan dit boek is met hart en ziel gewerkt. Dat voel je door de persoonlijke boodschappen van auteur Winny Bogaards waarin zij uitlegt waar de titel vandaan komt (die is ontleend aan een gedicht van Henriëtte Roland Holst ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’) en hoe - door buiten te lopen en te kijken - steeds meer verhalen ontstonden. Ze geeft mee welke muziek de dieren hoorden en hoe Klaver ook in het echt tot leven kwam. Ze verdeelde de verhalen in onder bepaalde emoties of thema’s die netjes staan gerangschikt in het trefwoordenregister (alleen zijn, genieten, vrolijk zijn, ouder worden, de kracht van muziek, delen, doodgaan, fantasie). Dat bespaart me een heleboel tijd met zoeken wanneer ik over een bepaald thema wil filosoferen.

Het woud van Holst is een verzameling stille en tedere dierenverhalen die je troosten, bemoedigen, laten glimlachen en aan het denken zetten.

Het woud van Holst

Winny Bogaards (tekst & ill.)  |  ISBN 9789493288164  |  Uitgeverij Van Warven

Met dank aan Uitgeverij Van Warven voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.