Als in een film. Denkkaravaan leest: Het Van Gogh-mysterie (Kunstbende 1) 10+

Een jongen zit in zijn eentje in een museum te staren naar een kunstwerk. Wanneer hem bij sluitingstijd wordt gevraagd naar zijn naam, ouders of adres kan hij zich niets herinneren. Mary Sullivan is als pleegouder gewend om kinderen snel tijdelijk onderdak te bieden, dus neemt ze de jongen, Art volgens het naamlabel in zijn jas, mee naar huis. Camille, haar dochter van tien, vindt Art meteen interessant en mysterieus. Hoe komt het bijvoorbeeld dat hij zoveel van kunst weet, maar zijn geheugen voor de rest gewist blijkt te zijn? Zijn zijn ouders naar hem op zoek?

Wat de volgende dag een normaal uitstapje naar het museum zou moeten worden, eindigt met de onverwachte ontvoering van Art en Camille. De twee kinderen kunnen ontsnappen, maar worden achternagezeten door gevaarlijke mensen. Wat volgt is een kat-en-muisspel met verdovingspijltjes, brandalarmen, geheimzinnige sleutels en een autocrash. Ondertussen vallen de puzzelstukjes voor Art langzaam in elkaar en probeert hij een stokje te steken voor één van de grootste kunstfraudes ooit.

Het Van Gogh-mysterie is het eerste deel in de superspannende serie Kunstbende. Het boek leest als een trein, hoewel je bij het begin je aandacht er goed moet bijhouden omdat in korte hoofdstukken snel wordt gewisseld in tijd, ruimte en personages. Het verhaal speelt zich af in Washington en je loopt mee langs het Washington Monument, The National Portrait Gallery en de plek waar alles begint en eindigt: The National Gallery of Art. Leuk extraatje: in het boek vind je qr-codes die je leiden naar enkele kunstwerken die in het boek de revue passeren (niet allemaal van Van Gogh uiteraard) Ik kan als kunstliefhebber alleen maar blij zijn met deze setting.

En hoewel dit vooral een spannend verhaal is, kan je over het begin toch aardig gaan nadenken. Art weet niet wie hij is, hoe hij in het museum is beland of wat zijn lievelingseten is. Wie is hij dan? Hoe komt hij dat te weten? Hangt je karakter samen met je naam of je geschiedenis? Wat is dat, herinneren?

‘De jongen herinnerde zich alles. Het was alsof iemand het licht had aangedaan in een donkere kamer. Er was geen overgangsperiode. Het ene moment was de jongen een lege huls en het volgende moment was hij er gewoon, een volledig persoon.’

Het Van Gogh-mysterie is een heerlijk boek met veel vaart, spanning en slimme plottwisten. Hoe de kinderen hun achtervolgers telkens te slim af zijn, doet denken aan de Home Alone-films. De uitgeverij kondigt de serie aan als ‘Dan Brown meets Jason Bourne.’ Dit lijkt me een reeks voor een grote groep lezers (ook tieners!). Ik kijk uit naar het tweede deel!

Het Van Gogh-mysterie (Kunstbende 1) 10+

Deron Hicks  |  Elsbeth Witt (vert.)  |  ISBN 9789026159183  |  Uitgeverij De Fontein

Met dank aan Uitgeverij De Fontein en VBK Media voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.