Verhalen die komen aanwaaien. Denkkaravaan leest: Het touw en de waarheid (11+)

Thema’s: woorden, kleuren, waarheid, verlangen, herinneringen

Ylan vult zijn dagen in een grauw klooster in het noorden met schemerige gangen en lispelende monniken. Hij krijgt een boek waarin hij dagelijks leest om ‘de waarheid’ te vinden. Kyra woont in het zuiden op een zonovergoten eiland vol kleur waar ze stoffen verft en het alleen probeert te redden na de dood van haar oma.

De betoverende woorden van Marco Kunst nemen je mee naar een sprookjesachtige wereld. Afwisselend vertelt Marco Kunst over Ylan en Kyra. Na elke twee bladzijden komt er een spread met een magnifieke illustratie van Jeska Verstegen. De magie van dit boek zit hem dus in woord én beeld. Haar naam mocht beslist groter op de cover van het boek, die ik overigens weinig aantrekkelijk vind. Ook de titel kon iets magischer of dynamischer. Maar dat zijn dan ook de enige minpuntjes aan deze uitgave.

“Sommige verhalen zingen eeuwen rond boven zee voor ze een kust bereiken.” zo begint Kunst zijn inleiding bij het boek. Dat hij dit verhaal brengt, is een groot cadeau en wie het boek leest, weet dat deze zin zoveel meer betekent. Het boek leest als een sprookje waar licht tegen donker vecht en goed tegen kwaad. Optimistisch en hoopvol, maar ook duister en dreigend.

Want zowel Ylan als Kyra dragen een geheim verleden met zich mee. Eén van de ontroerendste momenten in het boek is wanneer Ylan zich dingen herinnert over zijn moeder en zus bij het zien van het gekleurd touw van Kyra. Het zijn de kleuren die de herinneringen opnieuw bij hem brengen.

“Ylan tilde het rode touw uit de golven. Boven water werd de kleur nog warmer en dieper. Het rood tilde hem op en nam hem mee, een onzichtbare grens over, naar de voorraadzolder van het huis waar hij geboren was. Hij was nog heel klein geweest, een peuter, en stond daar op de stoffige plankenvloer, aan de voet van een berg appeltjes die precies zo rood waren als dit touw.”

Omgekeerd brengen de woorden van Ylan vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten de herinneringen terug van Kyra aan een akelige tijd. Haar familie en buren werden door onbekende indringers vermoord. Enkel zij en haar grootmoeder overleefden de aanval doordat haar grootmoeder haar verbergt tussen een berg stoffen.

“Sinds die dag hadden ze nooit meer een woord gesproken, allebei niet, want er waren geen woorden om te beschrijven wat ze hadden meegemaakt. Geen woorden om het verdriet te beschrijven, geen woorden voor de machteloze woede die ze voelden. Ze hadden in stilte hun dierbare doden begraven. In stilte hadden ze de troep opgeruimd, de schade gerepareerd, en ze waren zwijgend doorgegaan met leven.”

In het eerste deel van het boek speelt Kunst op meesterlijke wijze de contrasten uit tussen Kyra en Ylan. Wanneer de twee tieners op zee terechtkomen, krijgt het verhaal meer vaart en drijven de personages letterlijk naar elkaar toe. Uiteindelijk vinden Ylan en Kyra land waar ze veilig zijn en kunnen ze taal en beeld geven aan hun verleden. Ylan begint met het schrijven van een verhaal, Kyra tekent.

"Wat ze niet wisten, en de dingen die ze niet konden weten, verzonnen ze er gewoon bij, dat is tenslotte de enige manier om je verhaal waarachtig te vertellen."

Er zit heel veel symboliek in het verhaal en daardoor is dit een uitdagend boek voor jonge lezers. Het boek zet je aan het denken. Heeft Ylan de waarheid nu gevonden? Vind je de waarheid in een boek? Bestaat de waarheid? Wat betekent de strijd tussen de walvis en de octopus? Kan je je eigen verhaal herschrijven? Een boek dat zoveel ruimte laat voor interpretatie, dat is heel welkom om met kinderen en jongeren te praten over hun leeservaring.

Het touw en de waarheid is echt een heel bijzonder boek. Het laat je in stilte achter, met die bulkende golven en stralende kleuren op de achtergrond, verlangend naar meer… Een parel.

Extra: Er werd een mooie geanimeerde trailer gemaakt van dit boek die tieners zeker aan het lezen zet!

Het touw en de waarheid (11+)

Marco Kunst (auteur)  |  Jeska Verstegen (ill.)  |  ISBN 9789047714934  |  Lemniscaat

Met dank aan Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.