Verstoppertje spelen met de spoken van Oliver Jeffers. Denkkaravaan leest: Het spookt in dit huis (4+)

Een meisje nodigt je uit om binnen te komen in haar statige, donkere herenhuis. Ze heeft al een tijdje geen bezoek meer gehad, maar ze hoorde dat het spookt in dit huis. En of je haar zou kunnen helpen?

Het meisje loopt door het huis, terwijl zij mijmert (in spaarzame tekst) over hoe spoken eruit zien en dapper naar ze op zoek gaat. Jeffers tekent rechtstreeks op oude, kunstige interieurfoto’s en maakt een mooi contrast door het hoofdpersonage een jurk met fluogele strepen te geven. De spoken komen pas tevoorschijn wanneer je de transparante pagina’s omdraait en op de fotopagina’s legt.

Griezelen wordt grappig in dit boek: één spook trekt een gekke bek in de spiegel waarin ook het meisje kijkt, twee anderen zitten verstopt onder de eettafel en doen teken dat we moeten zwijgen of je ziet drie spoken vrolijk op bed springen. Dat je als lezer meer ziet dan het hoofdpersonage, zorgt voor veel binnenpret, interactie en spanning. De sensatie van verstoppertje spelen, maar dan in boekvorm. En al ben ik nooit een fan geweest van griezelen, spoken of donkere hoekjes, in Het spookt in dit huis wordt het wel allemaal geniaal gezellig en origineel weergegeven.

“Ik hoorde dat sommige geketend zijn en rondspoken in de gangen.

Maar ik vraag het me af.

Misschien hoor ik wel dingen die er niet zijn.”

Zijn spoken echt wit met gaten als ogen, hangen ze geketend rond in gangen, zitten ze alleen in kamers waar het donker is? Je ontdekt het samen (of niet) in dit hilarische boek. En misschien kan je daarna filosoferen over wat echt is en wat niet en hoe je dat dan weet? Maar laat Het spookt in dit huis bovenal een heerlijk origineel voorlees-, zoek- en kijkboek zijn.

Het spookt in dit huis (4+)

Oliver Jeffers  |  ISBN 9789026161858  |  Uitgeverij De Fontein

 

Jeffers leest het boek zelf voor in dit filmpje (inclusief spokenmuziek!).

Met dank aan Uitgeverij De Fontein en VBK Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.