Duiken met monsters. Denkkaravaan leest: Het monstermeer (3+)

Een eend heeft zin om naar het meer te gaan. Twee volgen hem direct, maar een derde heeft zo zijn twijfels. “Ze zeggen dat er een verschrikkelijk monster woont!” Maar dat is volgens de drie anderen maar een verhaaltje. Maar waarom zwemmen de vissen en kikkers dan bang de andere richting uit? Erik, de twijfelende eend, weet het toch niet zo zeker. Terwijl de drie eenden richting meer dobberen, duikt Erik toch al eens onder. En wat hij daar ziet!

Leo Timmers is een bekroond illustrator en niet aan zijn proefstuk toe. Ook dit is weer een steengoed prentenboek. De fantasie en humor spatten eraf. Een hele onderwaterwereld komt tot leven met felle kleren, vormen en grappige wezens. Je kijkt je ogen uit en de illustraties laten net genoeg ruimte om er zelf grote en kleine verhaaltjes bij te verzinnen. Met als toppunt de fantastische twist aan het einde en de grote uitklappagina die bruist van verbeelding.

“Weten jullie het zeker?

Geloof ons maar!”

Timmers kan met weinig tekst veel zeggen en gebruikt droge humor. Terwijl de drie eenden boven het wateroppervlak dobberen en het onder hen een drukte van jewelste is, zeggen ze zelfzeker: “Kijk om je heen. Het is hier rustig en stil.” Hilarisch! Timmers speelt met perspectief: de eenden die boven water zwemmen weten niets af van wat er onder hen gebeurt (terwijl ze dat toch pretenderen), maar de lezer duikt wel mee onder het water met Erik. Kleuters zullen het heerlijk vinden om meer te zien en te weten dan de drie eenden.

Het boek leent zich ook uitstekend voor een gesprek over bang zijn, dapper zijn, monsters, weten, denken en geloven. (Liefst niet alle thema's tegelijk :)) En hoe leuk is het niet om kinderen te laten voorspellen wat er zal komen?

Het monstermeer is een meesterlijk prentenboek waar niets is wat het lijkt en je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet. Een feest voor kleine oortjes en ogen. Aanrader!

Het monstermeer (3+)

Leo Timmers  |  ISBN 9789045127965  |  Querido

Met dank aan L&M Books en Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.