Een onderzoek naar lichtpuntjes. Denkkaravaan leest: Het kleine heelal (9+)

Het zit Raaf niet mee. Ze is geschorst van school, haar vader heeft oponthoud met zijn sleepwagen en door een lekkage in hun appartement moet ze tijdelijk in een oude caravan gaan wonen. Wanneer haar moeder ook nog eens geheimzinnig begint te doen over haar vader en Nicolaas, de zoon van de campingbaas, dingen voor haar verborgen houdt, krijgt Raaf het moeilijk. 

Raaf voelt iets ‘hol’ in zichzelf: ze mist haar vader en probeert zich staande te houden op het hobbelige parcours dat het leven is. Ze pendelt voortdurend tussen blije herinneringen aan het huis met de schommel, haar innige vriendschap met Miracle en haar jeugdige nieuwsgierigheid, maar ook het gemis van haar vader en de eenzaamheid op de camping. Haar moeder probeert haar te sparen door de waarheid verborgen te houden (Het zit haar man ‘niet altijd mee’ - later blijkt dat hij ‘in het huis van bewaring’ zit), maar dat werkt als een rode lap op een stier. Raaf wil niet (meer) behandeld worden als een klein kind.

“Blijf je dezelfde als alles om je heen verandert? Als je vanbinnen steeds holler wordt?”

In die verwardheid van gevoelens ontmoet ze Nicolaas. Annejan Mieras laat de vriendschap traag groeien en dat is één van de sterktes van dit boek. In korte hoofdstukken bewaart ze het evenwicht tussen actie en reflectie. De emoties die beide tieners delen zijn zo écht en hoewel ze niet veel woorden nodig hebben om elkaar te verstaan, zinderen hun dialogen nog steeds na. Naar het einde toe kantelt ook de moeilijke relatie met haar moeder (‘Weet je, Raaf, het zit niemand altijd mee. Het gaat erom dat je er wat van maakt.’) en krijgt het verhaal een hoopvol einde.

“Missen is steeds weer afscheid nemen. Steeds weer verdwalen in je hoofd. Ik wist niet dat ik zo ver kon denken. Missen is een soort heelal vanbinnen.”

Door de gelaagdheid van emoties en thema’s, is Het kleine heelal meer dan een boek over een opgroeiend meisje dat op zoek gaat naar haar vader. Het is een ontroerend verhaal dat een plek verdient in je boekenkast door de knappe compositie, rijke taal en pakkende emoties.

Het kleine heelal is een boek voor wie:

  • houdt van een hoofdpersonage dat veel vragen stelt (van het soort dat er echt toe doen en die je iets leren over het leven)
  • troost zoekt in prachtige zinnen en citaten
  • wil nadenken over thema’s als verdriet, vriendschap, rouw, geheimen en opgroeien
  • even weg wil zijn van de wereld en op camping Het Kleine Heelal een avontuur wil beleven
  • uren kan kijken naar de prachtige omslag en het subtiel binnenwerk door Evelien Jagtman

TIP:

  • Raaf is geschorst en krijgt als taak in een schrift neer te schrijven wat er beter kan. Denk eens na: Wat kan er beter in de klas? Bij jouw thuis? In de wereld? Maak er een lijstje van.
  • Kijk naar het citaat over missen. Hoe voelt missen voor jou? Zou jij dat met iets kunnen vergelijken? Schrijf het neer of maak een tekening.

Het kleine heelal (9+)

Annejan Mieras  (tekst)  |  Evelien Jagtman (omslag en binnenwerk)  |  ISBN 9789047713005  |  Lemniscaat

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.