Thuis voelen bij elkaar. Denkkaravaan leest: Het huisje zonder heks

Thema’s: wonen, huis, heksen, seizoenen

De oude heks is weggegaan, en het huisje in het bos voelt zich eenzaam. De seizoenen gaan voorbij en het huisje raakt langzaam in verval. Er valt een luik af, de kamers worden stoffig en er groeit mos op de veranda. ‘Zo kan het niet langer,’ denkt ze, ‘ik moet een nieuwe heks vinden die in mij wil wonen.’ Het huisje gaat op zoek naar een nieuwe heks…

Het moment waarop het huisje op zoek gaat naar een nieuwe bewoner, zorgt voor een hilarische wending in het boek. Want waar ze eerder in het verhaal passief haar transformatie onderging van bewoond huisje naar bouwval, neemt ze nu het heft in handen. Bij de tekst ‘Krakend en piepend stond ze op’ zie je inderdaad iets gebeuren, maar weet je nog niet zo heel goed wat. Maar dan gebeurt er iets magisch: het huisje krijgt poten van dunne takken! Sophie Pluim tekent vol fantasie hoe dat huisje op weg gaat door het bos, langs velden en de zee en oude bekenden en verre buren aanspreekt. Leuk om ook weer de huizen van die mensen, heksen of houthakkers te zien.

Ondertussen zie je de seizoenen in elkaar overgaan totdat het huisje in een winters landschap vol sneeuw een klein, dansend lichtje ontdekt. Daar staat opeens een jong heksje met wilde krullen en rode wangen.

‘Het heksje hing haar lantaarn op,

En stapte het huisje binnen.

Ze moesten even aan elkaar wennen.

Alles voelde nog wel een beetje nieuw.

Het huisje voelde zich minder leeg en minder koud.’

De tekst van Sophie Pluim leest vlot en bevat rijke taal. Samen met de pastelachtige prenten vertelt ze een verhaal dat uitnodigt tot kijken, denken en genieten. Kinderen zullen uren kunnen kijken naar alle details van de dingen die in dit boek veranderen: het huisje (zoek de verschillen tussen de oude en de jonge heks!), de bewoners, het landschap, het weer en de dieren. En wat als jij een huisje was, naar wie zou jij dan op zoek gaan? Waar voel jij je thuis?

Het huisje zonder heks

Sophie Pluim (tekst & ill.)  |  ISBN 9789021684574  |  Uitgeverij Ploegsma

Met dank aan uitgeverij Ploegsma voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.