Kom binnen! Denkkaravaan leest: Het huis van Hopper (5+)

'Het huis van Hopper' is een kunstkijkboek. Al op de eerste pagina word je nieuwsgierig gemaakt. “Dit is geen boek, dit is een huis. Of eigenlijk zijn het veel huizen. Geen gewone huizen met alleen maar stoelen, tafels, theepotten, deurmatten, lampen en tv-schermen. Nee, dit zijn huizen van beroemde kunstenaars.”

Op elke dubbele pagina krijg je telkens een ander huis of kamer te zien. Door goed te kijken ontdek je waardoor de kunstenaar werd geïnspireerd, met wie hij of zij samenwoonde of waarvan jij of zij hield. Jagtenberg heeft telkens maar enkele zinnen nodig om de essentie van de kunstenaars te schetsen en het is wonderlijk hoe zij in haar eigen stijl toch telkens een andere sfeer neerzet.

Het huis van Hopper ziet er wat leeg uit, met Hopper achter een schildersezel en een verveeld model op een stoel. Maar het illustreert perfect waarvoor Hopper stond, want “hij schilderde het liefst mensen die eenzaam waren als hijzelf.” Morandi zie je zitten tussen een verzameling flessen, kruiken en vazen die hij mooier vond dan de zussen waarmee hij samenwoonde, Frida Kahlo ligt in bed met een spiegel boven haar bed om zelfportretten te kunnen tekenen, de kamer van Matisse is felrood met overal ronde en vrouwelijke vormen en het huis van Marlene Dumas is samengesteld uit wel meer dan 50 gezichten.

"Hier staat Marlene Dumas.

Ze schildert een huis van gezichten.

Geen echt huis, maar een droomhuis

waarin iedereen gelijk is aan elkaar."

Wat een origineel en prikkelend boek! Het is een speelse ode aan de 20 favoriete kunstenaars van Jagtenberg (waarvan gelukkig ook 7 vrouwen): Hopper, Morandi, Rego, van Gogh, Munch, Kahlo, Salomon, Rothko, Picasso, Matisse, Raveel, Oppenheim, Klee, Calder, Malevich, Spero, Basquiat, Duma, Hockney en Modersohn Becker. Het maakt je echt nieuwsgierig naar meer en je kan er details in blijven ontdekken, of je nu veel of weinig weet over kunst. Een aanrader voor groot en klein. Ik ben fan!

En ook het einde is zo mooi. We zien het huis van de maker zelf, een huis vol met beelden, en het worden er alsmaar meer. "Dat is zoals het gaat met kunstenaars - die kunnen niet leven in een huis met alleen maar een bed, een bank en een tv." Voor wie er nog aan twijfelt: zonder kunstenaars is ons bestaan maar een trieste bedoening.

Het huis van Hopper (5+)

Yvonne Jagtenberg  |  ISBN 9789045125831  |  Querido

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.