Een handeltje in geheimen. Denkkaravaan leest: Het hotel met het groene licht (10+)

Milo woont met zijn ouders in het Hotel met het Groene Licht. Het huis staat op een heuvel, waar je alleen kunt komen met een knarsende kabelbaan. Tijdens een koude winteravond maakt Milo zich op voor de kerstvakantie, een periode zonder gasten en met veel tijd om gezellige dingen te doen met zijn ouders. Maar dan luidt de kolossale bel op de veranda, het teken dat er honderd meter lager bij de rivier een gast staat die met de kabelbaan naar het hotel wil. Die avond stroomt het hotel vol met onverwachte gasten die allemaal een geheim lijken te hebben. Wanneer er vreemde dingen gebeuren, moet Milo in actie komen en het mysterie rond de vreemde bezoekers oplossen. Hij krijgt hulp van Meddy, de dochter van de kokkin en samen speuren ze naar de waarheid, maar dat is niet zonder gevaar.

Dit dikke magische boek katapulteert je naar een herberg waar raadselachtige verhalen worden gedeeld over smokkelaars en warme chocolademelk wordt gedronken bij het haardvuur. Dreiging en mysterie voeren de boventoon: er worden spullen gestolen, de generator wordt gesaboteerd en de gasten houden elkaar stiekem vanuit hun ooghoeken in de gaten.

"Dit verhaal is echt, en waargebeurde verhalen hebben geen eind, omdat dingen gewoon blijven doorgaan."

De twee kinderen worden meermaals ongerust, maar blijven dapper speuren in een kader van krakende trappen, verborgen hoekjes, een schattenzolder en prachtige glas-in-loodramen. Wat een sfeer! Ze worden omringd door kleurrijke personages: een stille man met opvallende sokken, een jonge vrouw die geluidloos trappen kan lopen, een meisje dat van een sigarendoosje een camera heeft gemaakt.

Het Hotel met het Groene Licht leest lekker weg en je zou het liefst van al nog dagen in het ondergesneeuwde hotel willen verblijven. Tegelijkertijd snijdt het ook thema’s aan waarover je flink kan nadenken: afkomst (Milo is geadopteerd), geesten, tijd, geheimen, echt en vals, (on)zichtbaarheid, vergelding en rechtvaardigheid. Dat het boek nergens zwaarwichtig wordt, maar de lezer helemaal meesleept is een grote verdienste van de auteur. Ik heb mijn hart dus helemaal kunnen ophalen.

Kate Milford schreef een magisch boek dat je meesleept en aan het denken zet. Warme aanrader.

 Het hotel met het groene licht (10+)

Kate Milford  |  Imme Dros (vert.)  |  ISBN 9025884185  |  Leopold

Met dank aan Standaard Uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.