Is lelijk het tegenovergestelde van mooi? Denkkaravaan leest: Het grote boek van mooi en lelijk (10+)

In ‘Het grote boek van mooi en lelijk’ laat Stine Jensen kinderen en volwassenen nadenken over de waarde van creativiteit, schoonheid en expressie. Want denken over schoonheid is belangrijk en niet zomaar iets ‘voor erbij’. Het is een manier om naar de wereld te kijken en dat kan en moet je leren. Jensen maakt er prettig boek over dat je de ogen opent en je geest verruimt.

Stine Jensen ging praten met mensen die een beroep uitoefenen waarbij schoonheid een rol speelt. Ze gaat langs bij een taartenbakster, architect, professor, beauty professional, visagist, stylist, kapper, kunstschaatser, grafisch ontwerper, dichter, harpiste, artistiek directeur van een museum en een weervrouw. Een aanpak die werkt. In elk hoofdstuk stelt ze prikkelende en onverwachte vragen zoals Wat vind jij het allermooiste in je kamer? Kan iets mooi en lelijk tegelijkertijd zijn? Is een zonsondergang altijd hetzelfde? Daarnaast komen ook kinderen aan het woord. Ze geven antwoord op vragen over wat ze graag verzamelen, welke muziek of woord ze mooi of lelijk vinden,…

Zo krijg je veel fragmentarische uitspraken en perspectieven over wat schoon of lelijk is. Jensen weeft ze door elkaar tot een mooi (!) geheel.

Maar er worden niet alleen vragen gesteld in dit boek. Jensen verklaart ook woorden (kitsch, wabi sabi), schrijft over schoonheidsidealen die veranderen, woorden (zoals poep) die mooier worden als ze in een fraai lettertype worden gezet en trakteert je op interessante weetjes en theorie zonder dat het als een les overkomt. Ze legt uit dat uitspraken over mooi en lelijk heel vaak te maken hebben met drie redenen: iets is mooi of lelijk vanwege de vorm, de inhoud en de emotie.

De opmaak door Marlies Visser is opvallend en redelijk druk. Er wordt heel veel gespeeld met typografie, waardoor de leesbaarheid op sommige pagina’s wel wat in het gedrang komt. Maar het gebruik van veel diverse beelden en kleuren maakt het lezen en kijken in dit boek ook erg spannend.

Stine Jensen speelt het klaar om kinderen en volwassenen op een boeiende manier te laten nadenken en praten over schoonheid. Het grote boek van mooi en lelijk breekt een lans voor een genuanceerde mening en rijkt de taal aan die we broodnodig hebben om de schoonheid rondom ons te kunnen zien en er met elkaar in gesprek over te gaan.

Het grote boek van mooi en lelijk (10+)

Stine Jensen (tekst)  |  Marlies Visser (artwork)  |  ISBN 9789020622782  |  Kluitman

Met dank aan L&M Books en Kluitman voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.