Lees dit niet. Denkkaravaan leest: Het boek dat écht niet gelezen wil worden (4+)

‘Lastig leesvoer’ staat op de cover van het boek, maar ik zou zeggen dat Het boek dat écht niet gelezen wil worden vooral zorgt voor veel hilariteit! De leespret begint al meteen als je het boek openslaat want de auteur waarschuwt dat het boek te moeilijk is en raadt aan een ander boek te pakken. Dat doe je natuurlijk niet, want je nieuwsgierigheid is meer dan gewekt. Wat dan volgt is een fantastische rit langs opdrachten, grappen en komische situaties. Het boek hapt naar het kind, geeft de opdracht aan de volwassene om sommige woorden te fluisteren of te roepen, wisselt de s’en en f’en wat tot hele grappige toestanden leidt, verandert in een hoed of vertelt een sprookje met gekke plaatjes in plaats van worden. Het slot is al even komisch.

Natuurlijk wordt er serieus met je voeten gespeeld als voorlezer en worden de kinderen mee aangezet om het spel mee te spelen, maar dat maakt natuurlijk dat het voorlezen van dit boek een echt interactief moment wordt. Het doet denken aan Het boek zonder tekeningen (B.J. Novak) met dit verschil dat David Sundin heel veel visuele grapjes maakt en zijn creativiteit eindeloos blijkt te zijn. De illustraties en typografie zijn ouderwets en daardoor een welkome afwisseling in het prentenboekenlandschap.

Ik begrijp dat het eerste boek van Sundin (Het boek dat niet gelezen wil worden) in Zweden werd bekroond tot Kinderboek van het Jaar (2020). Deze opvolger, Het boek dat écht niet gelezen wil worden is een ode aan het voorlezen en bruist van plezier. De humor is soms wel wat moeilijk, maar dat maakt dat dit ook nog een heel fijn boek is voor kinderen die zelfstandig lezen.

Het boek dat écht niet gelezen wil worden (4+)

David Sundin (tekst en ill.)  |  Bernadette Custers (vert.)  |  ISBN 9789000381135  |  Van Goor

Met dank aan Uitgeverij Van Goor en Lannoo voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.