Adem je lievelingskleur in. Denkkaravaan leest: Helemaal jij…samen wij

Kinderen worden geboren als nieuwsgierige, intuïtieve wezentjes. Maar rond hun zesde levensjaar dommelt hun intuïtieve emotionele rechterhersenhelft langzaamaan in. Op school wordt immers vooral logisch denken en ratio gestimuleerd. Anne-Marie Van Herck schreef speciaal voor kinderen en hun ouders een boek waarin ze haar levenslange ervaring met Vipassana-meditatie bundelt.

Helemaal jij…samen wij bevat drie meditatieverhalen die je samen met je kind kan beleven. Je kan ze zelf voorlezen, maar nog gezelliger is het om ze via een qr-code te beluisteren. Ze worden verteld door een jonge stem, ondersteund door heerlijke muziek. Het eerste verhaal neemt kinderen bij de hand om bewust te ademen naar hoofd, hart en buik. Want iedereen wordt geboren met drie krachten: een hoofdkracht, buikkracht en hartkracht. Wanneer die samenwerken, voel je diep vanbinnen een superkracht. Het tweede verhaal neemt je mee naar een plek diep in de aarde (innerlijke kracht) en het derde naar de sterrenhemel (verruiming).

De belevingsoefeningen in het boek en de opdrachten op het digitale werkblad (te downloaden via een qr-code) helpen kinderen zichzelf beter te begrijpen door te tekenen, te visualiseren, te bewegen, te voelen, te praten, te schrijven. De nadruk ligt vooral op ademen, voelen en visualiseren. De auteur is ervan overtuigd dat door deze oefeningen aan te reiken kinderen leren in verbinding te blijven met hun puurheid.

Dit is een waardevol boek en het is een opluchting te zien dat er boeken als dit verschijnen die ouders concrete tools geven om hun kind te begeleiden in dat ademen en voelen. Hoewel ik denk dat het toch vooral professionals zullen zijn (yogadocenten, therapeuten,...) die ermee aan de slag zullen gaan. Voor mij was de korte theoretische uitleg over energiepatronen en deelpersoonlijkheden aan het einde een beetje te vaag en kort door de bocht. Ik zou ook een selectie gemaakt hebben van de oefeningen op het digitale werkblad (die vaak een herhaling of gemakkelijke variatie op de opdrachten in het boek zijn) om ze te integreren in het boek zelf. Ik denk dat op die manier alles iets beter tot z'n recht was gekomen. Details misschien...

Helemaal jij…samen wij is een boek dat kinderen zachte oefeningen geeft om verbonden te blijven met zichzelf, met hun hoofd, hart en buik. Het bevat parels van meditatieve verhalen in een piekfijne lay-out. De prachtige tekeningen zijn van de hand van Sassafras De Bruyn, die bulkt van het talent om het onzichtbare zichtbaar te maken. Een boek om wat vaker te voelen en te verbinden met wat er diep in ons verborgen zit.

Helemaal jij…samen wij

Anne-Marie Van Herck (tekst)  |  Sassafras De Bruyn (ill.)  |  ISBN 9789002275678  | Davidsfonds Infodok

Met dank aan Uitgeverij Davidsfonds Infodok voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.