Wat maakt ons menselijk? Denkkaravaan leest: Hart van staal (10+)
Thema’s: robots, vrijheid, muziek, angst, verzet
Ravi kan zijn oren niet geloven: op het eiland waar hij woont wordt muziek verboden! Wat moet hij zonder zijn gitaar? Hij begrijpt niet dat zijn ouders het eens zijn met het verbod. Als hij ontdekt dat ze slapen met open ogen en dat er blauw licht uit hun oren schijnt, vermoedt hij dat er meer aan de hand is.
Als Zina zingt komt het recht uit haar hart. Hoe kan zingen nou gevaarlijk zijn, zoals de Gouverneur beweert? Als ze Ravi hoort praten over het blauwe licht, kan ze zich er niets bij voorstellen. Tot ze het ook bij haar eigen vader ziet.
Ravi en Zina zijn niet de enigen die vreemde dingen ontdekken. Op een geheime plek in het bos ontmoeten ze Blinker en Mink, die hen de schokkende waarheid vertellen. Hun ouders zijn geen mensen, maar robots…
Hart van staal is zo’n boek waardoor ik weer ga dromen over een (filosofische) boekenclub voor tieners. De achterflap van het boek ‘Hart van staal’ is alvast een serieuze trigger om aan dit boek te beginnen. Meteen word je meegezogen in wat op een spannende film lijkt. Ravi koopt clandestien een kaartje voor een verboden concert en Zina vindt een gewonde man op het strand die heel mysterieus doet. De korte hoofdstukken, afwisselend vanuit het standpunt van Zina en Ravi, lezen vlot en van der Geest strooit bedreven, maar langzaam puzzelstukjes waarvan je voelt dat jij ze samen met de hoofdpersonages zal moeten leggen tot een kloppend geheel. De passende zwart-wit illustraties van Martijn van der Linden zijn daarbij een mooie extra en prikkelen je verbeelding.
Ik was meteen mee met het verhaal, dat spannend is maar ook filosofisch en de lezer serieus aan het denken zet. De liefde voor muziek loopt als een rode draad doorheen het boek: de hoofdpersonages kennen geen ander wapen dan muziek om hun gevoelens en verlangens onder woorden te brengen. De liedjes die ze schrijven, kan je op Spotify beluisteren! Ondertussen zoeken ze uit of muziek echt zo gevaarlijk is als de Gouverneur beweert. Kan je leven zonder muziek? Waardoor raakt muziek het hart? Het zijn vragen die doorheen het boek klinken en een mooi contrast vormen met de wereld van de kille robots.
“Maar wij hebben iets wat de robots niet hebben. Iets waar ze een hekel aan hebben. Iets waarmee we mensen in het hart kunnen raken: muziek.”
Simon van der Geest flirt met het idee dat mensen worden vervangen door robots en werkt een aantal angstaanjagende (maar soms ook heel grappige) scenario’s uit. Hoewel fictie, kan je als lezer niet anders dan nadenken over de gevolgen van wanneer bepaalde technologieën in de verkeerde handen terechtkomen. Wat maakt ons menselijk?
“Wie is er nog van vlees en bloed? Is hijzelf wel van vlees en bloed? Ja, dat moet wel. Maar hoe weet hij dat nou zeker? Hoe weet hij nou zeker dat al zijn gedachten en bewegingen niet worden gestuurd door een supercomputer in zijn hoofd?”
Hart van staal is een uniek boek dat filosofie, spanning en tienerlevens met elkaar verweeft tot een harmonieus geheel. Simon van de Geest schrijft over muziek, technologie en toekomst en laat de emoties die daarmee gepaard gaan (angst, hoop, eenzaamheid,…) bijzonder echt klinken. Gelukkig werkt de auteur aan een vervolg, want Hart van staal heeft een soundtrack die een diepe indruk nalaat. Aanrader.
Extra 1: Dit boek is ook verschenen als verrijkt Storytel Original audioboek
Extra 2: De liedjes van Ravi en Zina’s band ‘De Rebellen’ zijn ook te beluisteren op Spotify.
Hart van staal (10+)
Simon van der Geest (auteur) | Martijn van der Linden (ill.) | ISBN 9789045128078 | Querido
Met dank aan Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.