Waggelen op de Zuidpool. Denkkaravaan leest: Goed zo, mama! (3+)

In 'Goed zo, mama!' moedigen Kleine Pinguïn en zijn papa mama aan terwijl ze vis probeert te vangen. Mama zwemt, springt en glijdt erop los. Woesj wiesj woesj. Na elke overwinning staat Kleine Pinguïn vol trots te kijken en vraagt hij zijn papa telkens opnieuw of mama toch wel terugkomt. Maar dan moet mama eerst de indrukwekkende zeeleeuwen voorbij! Maar niets kan mama tegenhouden.

Chris Haughton maakte opnieuw een spannend en vrolijk prentenboek. Zijn eenvoudige illustraties in felle kleurtinten (in blauw, paars en oranje) zijn een feest om naar te kijken. Terwijl in de vorige boeken zoals Ssst! We hebben een plan en Misschien… het verhaal zelf een grappige wending nam, zit het beetje humor hier in de prenten zelf. Mama lijkt altijd net iets meer pech te hebben dan de anderen, of trager te zijn.

Het verhaal blijft wat kabbelen. Ik mis de gedurfde twist van Haughton. Wel fijn is de beweging in dit boek (de pinguïns zwaaien, zwemmen, springen, klimmen, …- leuke beweegkans voor je kinderen!) en het spelen met herhaling. Zo stelt Kleine Pinguïn steeds dezelfde vraag aan zijn papa:

‘Mama kan goed springen,’ zegt Kleine Pinguïn.

‘En ze komt snel terug, hè?’

‘Zeker weten,’ zegt Papa Pinguïn.

In Goed zo, mama! kijkt een kleine pinguïn vol bewondering toe naar wat zijn mama allemaal kan. Een mooi en lief prentenboek.

Vragen voor meer lees- en denkplezier:

 

  • Is er iets dat je mama beter kan dan je papa? Wat dan? Hoe komt dat?
  • Is er iets dat je papa beter kan dan je mama? Wat dan? Hoe komt dat?
  • Is er iets dat jij beter kan dan je mama of papa? Wat dan? Hoe komt dat? Van wie heb je dat geleerd?
  • Wanneer ben je de beste?
  • Kan je de beste zijn in vallen? Of in knoeien? Of in morsen?

Goed zo, mama! (3+)

Chris Haughton (tekst en ill.)  |  J.H. Gever (vert.)  |  ISBN 9789025776404  |  Gottmer

Met dank aan L&M Books en Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.