Het plezier van vragen stellen. Denkkaravaan leest: Gewoon omdat het zo is (4+)

Zalig om een boek te ontdekken door een tip van een collega. 'Gewoon omdat het zo is' verscheen al in 2019, maar voor mij is het een blijver.

Een meisje ligt in bed en stelt honderden vragen: Waarom is de zee blauw? Wat is regen? Waarom worden de blaadjes van bomen bruin? Haar vader probeert op die vragen een creatief antwoord te geven. Op de vraag van het meisje waarom we moeten slapen, komt tenslotte wel een heel verrassend antwoord.

Elke vraag staat in een grote gekleurde cirkel op de linkerpagina, terwijl we het meisje in haar donkere kamer rechts zien liggen. Dan volgt het antwoord op een dubbele pagina met levensgrote tekeningen. Net voor het einde is er een dubbele pagina vol vragen in grote gekleurde bollen: Wat is een regenboog? Hoe groot was een mammoet? Isabelle Arsenault gebruikte een origineel kleurenpalet en speelt met donker en licht. De energie spat van de pagina’s af!

Het leuke van dit boek is dat - ondanks de wetenschappelijke en eerder feitelijke vragen - de vaderfiguur antwoorden geeft die zo uit zijn fantasie en verwondering ontstaan. We antwoorden misschien al snel ‘omdat het zo is’ wanneer het vragenuur van onze kinderen begint. Dit boek laat zien dat het anders kan. Gebruik het als inspiratie om samen met je kind eindeloos vragen te stellen en creatief te denken. En verbaas je over de vragen waarmee je kind voor de dag komt!

Gewoon omdat het zo is, is een pleidooi voor jong en oud om te blijven verwonderen, verbeelden en vragen. Pret verzekerd!

Gewoon omdat het zo is (4+)

Mac Barnett (tekst)  |  Isabelle Arsenault (ill.)  |  ISBN 9789059248953

Baeckens Books (Pelckmans Uitgevers)

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.