In je favoriete herinnering stappen. Denkkaravaan leest: Gevangen op de magische zolder (9+)

Thema’s: kleding, mode, magie, tradities, repareren, herinneringen

Luca komt uit een familie van magische kleermakers. Zij weven al eeuwen magische spreuksteken in jassen, hemden en jurken die de kledingstukken bijzondere eigenschappen geven: een jurkje dat je koel houdt op een zomerse dag, een glinstersteek waardoor het kledingstuk fonkelt of een beschermingsspreuk die je veilig houdt tijdens het reizen. Maar dan lijkt de Danelli-familie plots vervloekt: spreuken mislukken en klanten blijven weg.

Luca krijgt de schuld en wordt naar de zolder verbannen. Daar vindt hij een prachtig stukje stof met een vreemde spreuk. Luca ontdekt dat hij dankzij die geborduurde spreuk naar herinneringen kan reizen. Samen met zijn nichtje Connie ontdekt hij ook nog eens een verschrikkelijk complot. Ze zijn vastbesloten de eer van de familie te redden en de herinneringsspreuken komen daarbij goed van pas, maar zijn al eeuwen verboden terrein…

Gevangen op de magische zolder is een heerlijk magisch boek waarin kledij speciale krachten krijgt (een vliegsjaal!) en tradities net dat tikkeltje extra aan het leven geven. Zo’n wereld waar larven stof aantasten, wollaards voor wol zorgen (een soort grote hond die 23 uur per dag aan een grote balk hangt) en gouddraad met het grootste respect wordt behandeld. Luca ontdekt een wereld vol bedrog en is vastbesloten het goede te doen en zo zijn familie te redden. Het verhaal is vlot en beeldend en ik las het boek vol goesting. De personages worden bovendien geloofwaardig neergezet en zijn niet te beroerd hun fouten toe te geven of van richting te veranderen.

James Nicol weeft doorheen het verhaal bovendien thema’s die je aan het denken zetten: hoe belangrijk zijn tradities? Geven wij voldoende aandacht aan de manier waarop kleding wordt geproduceerd? Wat als het mogelijk was om je favoriete herinnering altijd bij je te dragen?

Gevangen op de magische zolder is een heerlijk boek vol magie. Voor lezers die even in een andere wereld willen verdwalen tussen zachte kledingstoffen, willen rondneuzen op stoffige zolders en houden van een spannend mysterie.

Gevangen op de magische zolder (9+)

James Nicol  |  Sandra C. Hessels (vert.)  |  ISBN 9789025884635  |  Leopold

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.