Een spatie in je denken. Denkkaravaan leest: Gedachten denken (6+)

Wat zijn gedachten? Zijn gedachten er altijd? Kun je een gedachte willen? Kunnen gedachten verdwijnen? In het nieuwe filosofische prentenboek 'Gedachten denken' stelt een meisje veel vragen. De antwoorden komen als een poëtische gedachtegang die mooi in beeld wordt gebracht door zachte, sfeervolle tekeningen.

 

‘Zijn gedachten er altijd?

Als je ze denkt, zijn ze er.

Sommige sluimeren zonder dat je het merkt.

Andere overvallen je onverhoeds.

Soms zijn ze waar je ze niet verwacht: in bed of in bad.

Vaak zijn ze er niet wanneer je zwemt of rent of voetbalt of zingt.

Gedachten gaan meestal hun eigen gang.’

De bijzondere vormgeving maakt subtiel ruimte voor de vragen: ze staan wat afzonderlijk van de blokjes zwarte tekst en zijn gedrukt in het donkerblauw. Fijn hoe je dan als vanzelf een spatie maakt in je eigen denken. Wat volgt, zijn heerlijke observaties, zinnen en overpeinzingen die rake beelden oproepen (‘Soms waait een gedachte voorbij als een geur.’) en troost bieden (‘Soms kun je ervan wegwandelen.’). Een mooie en toegankelijke aanzet om te filosoferen over wat gedachten nu precies zijn. Ik zou dan wel de eerste zin na elk antwoord hebben weggelaten. Die suggereert immers dat er een vaststaand en gekend antwoord mogelijk is op de vragen en dat neemt op slag alle denkruimte weg.

De evenwichtige tekst van Annelies Beck krijgt extra diepte door de illustraties van Hanneke Siemensma. Wanneer het gaat over gedachten vasthouden, zie je ganzen opstijgen. En bij het idee dat gedachten ook op andere plekken te vinden zijn, tekent Siemensma een museumtuin met abstracte beelden (ze doen me denken aan beelden van Brancusi of Hepworth). Hoewel veel kleur wordt gebruikt, vond ik de illustraties soms iets té somber.

Gedachten denken is een mooi filosofisch prentenboek met een poëtische toets in woord en beeld.

Gedachten denken

Annelies Beck (tekst)  |  Hanneke Siemensma (ill.)  |  ISBN 9789045126821  |  Querido

Met dank aan L&M Books en Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.