Filosofie onder de kerstboom. 3x cadeauboeken

 

De laatste dagen van het jaar worden ingezet en dat is traditioneel een tijd om terug te blikken. En wat helpt daarbij beter dan een goede vraag? Dit zijn 3 cadeauboeken die je een moment van reflectie gunnen en waar de filosofie nooit veraf is. Het zijn trouwens ook mooie geschenken voor denkende tieners (al komen die er niet altijd graag voor uit). Heb jij ook nog een mooie tip? Deel hem zeker via hallo@denkkaravaan.be.

 

Zelfdenkboek. Zelf filosoferen en schrijven over de toekomst

Manon Duintjer en Marlies Visser  |  ISBN 9789025911249  |  ten have

Het Zelfdenkboek daagt je uit om op een filosofische manier na te denken over de toekomst. Een origineel cadeau voor (jong)volwassenen die af en toe willen stilstaan bij wat ze belangrijk vinden in het leven. Het boek is een goede oefening in denken en stimuleert je dankzij andere denkers steeds te blijven zoeken naar nieuwe antwoorden en perspectieven. Met plek om je antwoorden neer te schrijven! Je leest er alles over in deze blogpost.

Filosofisch bullet journal  |  citaten van wijze denkers en interessante leestips  |  ook ruimte om creatief aan de slag te gaan

Voor elke dag een filosofische vraag

Stine Jensen (samenstelling en inleiding)  |  ISBN 9789020608182)  |  Pepper Books

Wanneer Stine Jensen de vraag krijgt wat een filosoof doet, antwoordt ze dat een filosoof vragen stelt. Vragen stellen is de kern van de filosofie. Een goede vraag nodigt uit: tot meer vragen stellen, tot sociaal contact, tot het onderzoeken van je eigen mening. De 365 filosofische vragen in dit boek (1 per pagina) nodigen uit om elke dag een momentje voor jezelf nemen. Want een korte pauze in de drukte van de dag kan welkom zijn.

Wat betekent thuis voor jou? Wie kun je helpen? Welke droom heb jij? Durf je je te vervelen? Een wereld zonder grenzen, zou dat kunnen? Het zijn mooie vragen die aanzetten tot persoonlijk overpeinzen en gesprekken met anderen. Op 31 december luidt de vraag: Is afscheid altijd het begin van iets nieuws? De vragen staan in verschillende lettertypes gedrukt op pastelkleurige achtergronden. Het sobere boek heeft een harde kaft en je kan het zo op je bureau of salontafel openleggen bij de vraag van de dag. Voor iedereen die de juiste vragen zoekt om over het leven na te denken.

Originele vragen  |  zelfkennis is altijd een plus  |  ideaal voor een pauze-moment

Met dank aan Pepper Books voor het recensie-exemplaar.

De wereld van Sofie (deel 1) (graphic novel)

Nicoby (tekeningen)  |  Philippe Ory (inkleuring)  |  Vincent Zabus (scenario)  |  ISBN 9789493166639  |  Scratch Books

Ik herinner me nog heel erg goed het overweldigende gevoel toen ik in 1994 de roman ‘De wereld van Sofie’ van Jostein Gaarder las. Alsof er een verborgen wereld open ging vol interessante ideeën en geschiedenis. Waarom kwam ik daar niet eerder achter? Het boek begint met een brief die bestemd is voor Sofie. Op de brief geen afzender, enkel de vraag ‘Wie ben jij?’. Dan volgt een tweede brief die vraagt ‘Waar komt de wereld vandaan?’. Als vanzelf stort je als lezer, samen met Sofie, in een spannend avontuur die de geschiedenis van de westerse filosofie omspant. Een intrigerend verhaal vol vragen dus.

Het boek bracht me voor de eerste keer in aanraking met filosofie. Veel te laat naar mijn idee, want het besef dat er zoiets bestaat als filosofie en dat je ook zelf kan filosoferen veranderde mijn leven. Ik vermoed dat het om die reden is dat er nu een graphic novel-versie van het boek op de markt wordt gebracht. Strips zitten in de lift en spreken een grote (en jonge) doelgroep aan. En laten we eerlijk wezen: het oorspronkelijke boek telt 550 pagina’s en vraagt dus best wel wat inspanning. Maar nu is er dus een nieuwe versie vol beelden die de ideeën en het verhaal compacter weergeeft. Het eerste deel gaat over de filosofiegeschiedenis van Socrates tot Galileï en telt 260 pagina’s. Het tweede deel wordt verwacht in oktober 2023. Een nieuwe adem voor een klassieker!

Voor jong en oud  |  intrigerend verhaal vol vragen  |  eerste kennismaking met de westerse filosofiegeschiedenis  |  toegankelijk

Nog meer filosofie en boekentips? Snuister door onze blog.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.