Filosofeer challenge

EDUCATIEF MATERIAAL

Denken over natuur

Vind jij de natuur soms ook zo eigenaardig? Denk jij dat de mens een dier is?Tijd om een frisse wind door je gedachten te laten waaien met de filosofeer challenge over de natuur! Ideaal materiaal om je leerlingen op een speelse manier uit te dagen en te oefenen op denken, in plaats van kennen.

Wat ga je doen?

In 9 kleine etappes leer je stilstaan bij de eigenaardigheden van mens en dier:

  • Waarom verandert een boskikker in een ijsje tijdens zijn winterslaap?
  • Wordt het tijd dat kippen rechten krijgen?
  • Zwemt er binnenkort meer plastic in de zee dan vis?

Elke etappe begint met een weetje of korte opdracht die je prikkelt om verder te ontdekken. Dan volgen enkele filosofische vragen voor een klasgesprek of duo-gesprekjes. Bij elke etappe ga je ook iets doen: bewegen, schrijven, bedenken, ... Met één etappe kan je een lesuur vullen, maar je kan het materiaal ook opsplitsen of modulair inzetten.

Ideaal als aanvulling op de natuurthema's die je in de klas aanbrengt! Je zet je leerlingen op een andere manier aan het denken en activeert hen door originele doe- en denkopdrachten. Ook heel geschikt voor plus- of kangoeroeklassen of in je OKAN-klas.

Wat mag je verwachten?

Het materiaal bestaat uit een poster met 9 filosofische vragen over mens en natuur en een bundel met de denk- en doe-opdrachten. Het geheel is mooi en speels vormgegeven op A4-formaat. Druk de poster af en hang hem op in de klas. Wedden dat je leerlingen na een tijdje zelf met vragen komen?

Een voorsmaakje van de inhoud en opdrachten kan je op de Instagrampagina van Denkkaravaan vinden.

De challenge is trouwens ook heel leuk om met je gezin te doen! Kinderen vanaf 6 jaar kunnen de opdrachten alleen of samen met broers, zussen en hun ouders doen.

Nu te koop!

Koop de filosofeer challenge door een mail te sturen naar hallo@denkkaravaan.be. De PDF kost 5 euro en wordt je per mail bezorgd na betaling.