Filosoferen in de klas

Je wil filosoferen in de klas of filosoferen aanbieden als (keuze)vak? Goed idee. Door te filosoferen ontwikkelen leerlingen noodzakelijke vaardigheden: van actief luisteren, helder verwoorden, argumenteren tot creatief denken. Filosoferen doet een beroep op hun hele mens-zijn.

Op denkkaravaan.be vind je filosofie lesmateriaal en interessante blogs om je op weg te helpen. En wij komen bij jou in de klas!

Zo begin je eraan

Denkkaravaan helpt je filosoferen in de klas. Je leert hoe je gesprekken voert met leerlingen die verder gaan dan kennistoetsing of het uitwisselen van meningen. We gidsen je met lesmateriaal, inspireren je met tips en voorbeelden, en ondersteunen je met begeleiding en vorming.

Nee, je hoeft geen filosofie expert te zijn om aan de slag te gaan. Ook met kleine opdrachten, leerzame spelletjes en vragen kan je je klas prikkelen om verder te denken, de juiste vragen te stellen en verdiepende gesprekken op gang te brengen. Je kan het alvast uittesten met deze gratis downloads.

Daarnaast brengen we graag een workshop in jouw klas of verzorgen we het (keuze)vak filosoferen op je school.

Waarom filosoferen met leerlingen?

  • Leerlingen oefenen communicatieve vaardigheden (spreken, luisteren, goede vragen stellen, het oneens kunnen zijn met elkaar…)
  • Leerlingen ontwikkelen een grote taalvaardigheid
  • Leerlingen leren creatief denken en verschillende denkwijzen herkennen en inzetten
  • Leerlingen ervaren denkplezier
  • Leerlingen verhogen hun zelfvertrouwen

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Gratis downloads

Kleine prikkels om te proeven van filosoferen. Hapklaar en direct inzetbaar.

Super challenge over NATUUR

Met de opdrachten, denkvragen en weetjes over natuur uit de filosofeer challenge, zijn je kinderen uuuuuuren zoet.

Starten met filosoferen (vorming)

Een initiatie in filosofisch en creatief denken voor je schoolteam. Praktisch, interactief en enthousiasmerend.

Filosoferen met (prenten)boeken (vorming)

Versterk lees- én denkplezier bij kinderen zodat ze vol vertrouwen hun eigen verhaal kunnen ontdekken.

Inspiratieweek Voorlezen (gratis)

Filosoferen voor, tijdens en na het voorlezen is een geweldige manier om aan lees- en denkplezier te doen. Je ontvangt tips en inspiratie om met jouw klas aan de slag te gaan.

Denkatelier (na schooltijd)

Een 6-delige reeks waar leerlingen na schooltijd hun eigen grote vragen ontrafelen en ervaren hoe leuk het is om samen met een groepje te filosoferen. Een origineel aanbod voor de kinderen van je school dat Denkkaravaan organiseert en begeleidt. Als school dien je enkel voor een lokaal en promotie te zorgen. Mogelijk op dinsdag en donderdag, aansluitend op de schooluren.

Het ideale instapmateriaal? Vragenvulkaan!

Vragenvulkaan is een filosofeerspel op maat van kinderen. Het werd speciaal ontwikkeld voor gebruik in basisscholen en in de eerste graad van het secundair onderwijs. Dit spel biedt leerkrachten en begeleiders veel inspiratie en houvast om met kinderen filosofische gesprekken aan te gaan. Een nieuwe editie van het spel wordt verwacht in september 2023. Lees meer over het spel.