Filosofen zijn ook maar gewoon mensen.

Denkkaravaan leest: de filotective (10+)

De Filotective is een spannende reis door de wereld van de filosofie waarin kinderen de speurneuzen zijn die vraagstukken en raadsels oplossen. 

Stine Jensen speelt met de levens van filosofen. Figuurlijk welteverstaan. Want filosofen kunnen ook best grappige dingen doen, ruzie maken, smoorverliefd worden en super eigenwijs zijn. Van die weetjes maakt ze spannende raadsels en grappige vraagstukken.

Per hoofdstuk krijg je een ‘zaak’ en een filosoof voorgeschoteld: Wie heeft Socrates vermoord? Wie won het gevecht tussen Popper en Wittgenstein? Hoe krijg je Singers dieren naar de overkant? Je ontdekt paradoxen, leert over de Socratische methode, leest over de nabijheidshypothese van Singer en probeert een ethisch vraagstuk op te lossen.

Toen ik tijdens een opleiding moest zeggen met welke filosoof ik me het meest identificeerde, antwoordde ik spontaan Stine Jensen. Net omdat ze filosofie zo toegankelijk maakt en ik ook op die manier zoveel mogelijk kinderen dat denkplezier wil laten ervaren. Ik blijf ondertussen een lerende fan.

De Filotective is een aangename introductie op enkele filosofen. Stine Jensen maakt er opnieuw een verrassend lees- en denkfeest. Het boek is doorspekt met geestige humor en speelt met nieuwsgierigheid. Ook de hilarische cartoons van Georgien Overwater zijn subliem uitgewerkt.

Een boek dat je gerust cadeau kan doen aan heel veel kinderen: grapjassen, weetjeszoekers, denkers, raadselliefhebbers,… Als extra vind je ook een bronnenlijst met artikels, filmpjes en boeken voor zowel volwassenen als kinderen in het boek. Aanrader!

Ook in de klas kan je dit boek gebruiken als prikkel: lees een stukje voor en laat de kinderen dan het bijhorende raadsel oplossen. Wedden dat ze meteen geprikkeld worden om het te gaan uitzoeken?

De Filotective (10+)

Stine Jensen (tekst) en Georgien Overwater (illustraties)

ISBN 9789020622768

Uitgeverij Kluitman

Met dank aan Uitgeverij Kluitman en L&MBooks voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen