Een trui kan ook een huis zijn. Denkkaravaan leest: Een trui om in te wonen (6+)

De Poolse jongen Walcha is gek op breien: hij breit van ’s ochtends tot ’s avonds. Als hij een spreekbeurt geeft op school, lachen zijn klasgenoten hem er heel hard mee uit. Maar Walcha blijft niet bij de pakken zitten: hij breit een gigantische trui waar hij in gaat wonen. Maar op een dag is zijn truihuis verdwenen. Wat is er gebeurd?

Marieke van Hooff slaagt erin om een warm en intiem verhaal te vertellen over veerkracht en je plaats vinden in de wereld. Walcha en breien: dat zijn twee handen op één buik. Mooi om te zien dat Walcha ook echt durft kiezen voor dat waar hij blij van wordt en waar zijn talent ligt, ondanks wat anderen hem vertellen.

Het is een boekje dat op een heel laagdrempelige manier aanzet tot denken en gesprek: over talent, pesten, tegenslag, durf en vriendschap. Walcha’s wereld bestaat uit breien, thee drinken, Poolse snacks eten en naar de WC gaan. Met die elementen wordt ook vrolijk gespeeld in het boek en dat zorgt voor veel hilariteit. Het verhaal bulkt van grappige wendingen, dialogen en verbeelding en is ongelooflijk vlot geschreven. Enkel het slot vond ik minder origineel.

De mooie prenten van Isabelle Geeraerts zitten vol details, zoals de kaders met spreuken over wol en breien, en de bolletjes wol in het aquarium. Geeraerts gebruikt prachtige kleuren. Het boek is een streling voor het oog. Het kleine boekformaat en de verschillende lettertypes maken alles nog een tikkeltje vrolijker en aantrekkelijker.

Een trui om in te wonen is een heerlijk humoristisch boek voor beginnende lezers die zich zullen herkennen in Walcha: een veerkrachtige jongen die met zijn fantasie de wereld wollig en warm maakt. Aanrader, ook om samen te lezen!

Een trui om in te wonen (6+)

Marieke van Hooff (tekst)

Isabelle Geeraerts (ill.)

ISBN 9789464291537

Uitgeverij Pelckmans

Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.