Niet blij vandaag. Denkkaravaan leest: Een leuke stomme dag

Thema’s: emoties, boos zijn, problemen, mislukken, vriendschap

Wanneer Wolfie wakker wordt, weet hij het meteen: dit wordt een stomme dag. Want het is bewolkt, er zitten niet genoeg stukjes chocola in zijn koekjes en alles wat hij doet op school mislukt. Dan komt Wolfie de net zo chagrijnige Pinguïn tegen…

Het contrast tussen het gezicht van Wolfie (donderwolk) en zijn knuffel (vrolijk lachend) op de eerste pagina spreekt boekdelen. Wolfie klaagt: het is bewolkt, zijn glas melk is halfleeg, de tandpaste is veel te scherp. Maar wat je ziet, kan je wel anders interpreteren: je ziet een grote zon met een heel klein grijs wolkje (bewolkt?), het glas is tot de helft gevuld (dus evengoed halfvol) en de tandpasta schuimt heerlijk zacht. Wanneer Wolfie buiten komt beweert hij dat niemand een stomme dag heeft en op die pagina lijkt dat ook zo. Maar dan ga je naar de volgende pagina en zie je dezelfde straat en dezelfde dieren met andere emoties: een huilende krokodil bij een gevallen ijsje, een kwade beer die in een honderdrol trapte, een luid toeterende auto.

Je hebt dus meteen door dat dit boek gaat over hoe je de dingen bekijkt: zijn ze echt een probleem of maak jij dat ervan in je hoofd? Maar Wolfie vindt een bondgenoot: ook pinguïn heeft een donderwolk boven zijn hoofd hangen en kijkt misnoegd. Wat er dan tussen die twee dieren gebeurt, is lief en helpend voor iedereen die wel eens het gevoel heeft alleen te zijn met zijn problemen.

Marianna Coppo speelt geestig en briljant met omkeringen in Een leuke stomme dag. Met slechts één of twee zinnen per pagina en kleurrijke, strakke tekeningen vertelt ze veel meer dan je op het eerste zicht verwacht. De combinatie tussen tekst en beeld zorgde meermaals voor gegrinnik. Een boek met een belangrijke les in een heel aantrekkelijk en warm jasje. Aanrader.

Een leuke stomme dag

Marianna Coppo  |  J.H.Gever (vert.)  |  ISBN 9789025777715  |  Gottmer

Met dank aan Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.