Ik wil je wat vertellen. Denkkaravaan leest: Dromer (5+)

De klasgenoten van Aron weten allemaal wat ze willen worden als ze groot zijn: Sarah wordt president, Bram astronaut en Efe brandweervrouw. Maar Aron zelf heeft geen idee. Zijn papa neemt hem mee het bos in. Hij vertelt dat er Doeners en Denkers zijn. En je hebt ook Dromers: kinderen die alles anders zien, ruiken, horen en voelen. Zou Aron zo’n Dromer zijn?

Wat een prachtig prentenboek is Dromer! Mark Janssen vertelt heel tactiel, waardoor je moeiteloos mee in het verhaal gezogen wordt. Het boek opent sfeervol: ‘Op een late namiddag de naar dennennaalden ruikt, rijdt een auto met een diep brommend geluid.’ Het is zo mooi hoe de vader van Aron weet wat er speelt in het hoofd van zijn zoon en dat ook volledig omarmt. En dat hij naar huis moet om het eten te maken voordat mama thuiskomt, vind ik ook wel eens fijn om te lezen in een boek. Achteraan vermeldt Janssen nog de namen van bekende en minder bekende mensen (een hele pagina vol!) en deelt hij een mooie boodschap. Een boek als dit is voedsel voor de ziel.

‘Begrijp je het nu?

Je hoeft niet te piekeren.

Het gaat helemaal

zoals het hoort te gaan.’

De illustraties zijn van topniveau: fantasievol en toch zo echt (je moet twee keer met je ogen knipperen om zeker te zijn dat je niet naar een foto aan het kijken bent). Het bos waarin de jongen en zijn vader lopen verandert langzaam maar zeker in een rijk waar fantasie en dromen de bovenhand nemen. Je vliegt mee met de jongen tussen originele wezens en landschappen vol kleur. De kleuren spatten af het boek en zijn een streling voor het oog. Het grote formaat van deze heruitgave (Het boek werd in 2021 uitgegeven als Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021) laat de dynamische, paginagrote prenten ook helemaal tot hun recht komen. Stuk voor stuk pareltjes zijn het.

Dromer vertelt recht uit het hart dat er plek is voor mensen die de wereld mooier en vrolijker maken. Meesterlijk mooi en intens (cadeau)boek. Aanrader.

Dromer (5+)

Mark Janssen  |  ISBN 9789047713722  |  Lemniscaat

Met dank uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.