Wie verzint een naam voor dit slimme dier? Denkkaravaan leest: Dit is geen eenhoorn! (4+)

‘Dit is geen eenhoorn’ is een grappig prentenboek over een … euhm ... eenhoorn die geen eenhoorn is. Hij heeft wel één hoorn, een eenhoornstaart en eenhoornhaar, maar vergis je niet: het is dus écht geen eenhoorn.

Wat het wezen dan wel is, dat mag een meisje gaan ontdekken. Het meisje zweeft met het dier door de lucht (een hou-je-vast-dan gaan-we-meteen-hoorn), krijgt een drankje ingeschonken (een ja-mag-ik-er-nog-een-hoorn) of wordt gekieteld door de hoorn die in een plumeau is veranderd (een niet-kietelen-dat-is-gemeen-hoorn).

Zo krijg je allerlei grappige situaties waar de hoorn in iets anders veranderd en je dus opnieuw moet gaan zoeken naar wat het wezen nu precies is. Kinderen zullen het heerlijk vinden om mee namen te verzinnen. De vertaler heeft de woordgrapjes uitstekend kunnen behouden en het verhaal rijmt vlot en heeft een fijn ritme.

Het einde vond ik dan wel weer te zeemzoeterig. Waarom geen open einde? Dat had bij dit verhaal prima gepast, omdat er veel mogelijkheden in zitten om creatief (namen verzinnen, omschrijven, verbeelden) en filosofisch te gaan denken (Als je één hoorn hebt en eruitziet als een neushoorn, ben je dan een neushoorn? Wanneer ben je jezelf? Kan je iemand anders zijn dan jezelf?)

De tekeningen van Ged Adamson ogen vrolijk, met fluoroze en felle kleuren (helaas soms op het schreeuwerige af). Heel leuk: in de tekeningen zijn kleine grapjes en details verwerkt.

Dit is geen eenhoorn is een sprankelend en grappig boek.

Dit is geen eenhoorn! (4+)

Barry Timms (tekst)  |  Ged Adamson (ill.)  |  Robbert-Jan Henkes (vert.)  ISBN 9789021033310  |  Luiting-Sijthoff

Met dank aan VBK en Luiting-Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.