Beste vrienden met een dino. Denkkaravaan leest: Dino’s en hoe ze te verstoppen (6+)

Sam heeft een heel bijzonder huisdier: een dino! Ze doen alles samen. “Ze tuimelen en buitelen, brullen en fluisteren, genieten en deugnieten.” Maar Sam verhuist elke week naar papa en die vindt dino’s niets voor meisjes. Dus bedenkt Sam een plan om Dino stiekem mee te nemen. Maar is haar vriendje verstoppen wel een goed idee?

Sam bouwt en knutselt erop los. Ze verstopt haar levensgrote dino in een houten huisje, kerstboom, reuze paasei en een opblaasbare boot. Ze moet ook steeds langs een rij dorpelingen (in de Curieuzeneuzenstraat!) die zich toch wel wat vragen stellen over Sams gedrag. Zo bouwt zich geleidelijk aan een spanning op. Wanneer het op een dag misloopt en papa de dino ontdekt, is hij woedend.

“Dino’s zijn niets voor meisjes! Ze zwaaien hun staart in het rond en kijken niet uit, ze wassen nooit hun klauwen en zijn niet te vertrouwen!”

Maar Sam en de dino weten wel beter. En dus groeit er een nieuw plan.

Met behulp van slechts een paar kleuren en spaarzame tekst, vertelt Gheleyne Bastiaen een gevoelig en tegelijkertijd krachtig verhaal. Sam laat zich niet doen en vertrouwt op haar instinct. Het is grappig hoe vindingrijk ze is als het gaat over dino’s verstoppen en als kijker word je heerlijk verrast door de vormen en kleuren die de dino afwisselend zichtbaar en onzichtbaar maken. Bastiaen speelt ook geweldig goed met proporties in haar illustraties en verstopt hier en daar grappige details voor de goede kijker. Ik moest even wennen aan haar abstracte tekenstijl, maar ben ondertussen helemaal verkocht.

Dino’s en hoe ze te verstoppen is een gedurfd boek voor lezers die:

… toe zijn aan een origineel en grappig verhaal

… manieren willen ontdekken om een dino te verstoppen

… willen nadenken over aanvaard worden, verstoppen, gescheiden ouders en problemen oplossen

TIP:

Stel na het verhaal eens de vraag of de dino altijd al zo net en braaf was. Wat is er veranderd? Was het goed van Sam om de dino te verstoppen? Wat had jij gedaan? Hoeveel manieren kan jij bedenken (of tekenen) om een dino te verstoppen?

Dino’s en hoe ze te verstoppen (6+)

Gheleyne Bastiaen (tekst en ill.)  |  ISBN 9789463373388  |  Pelckmans

Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.