Dingen die je hart doen kloppen. Denkkaravaan leest: Dingen die ik niet over schapen wist (11+)

Luan moet voor straf met zijn oma op vakantie. Zijn telefoon wordt afgepakt, hij kent zijn oma nauwelijks en de vakantie bestaat uit een roadtrip door de woestijn. Zwijgend brengt Luan zijn dagen in de auto door. Tot hij besluit het meest depressieve schaap ter wereld te stelen om indruk te maken op Lana, een meisje dat hij onderweg heeft ontmoet. Het gestolen schaap gaat achter in de Land Rover en dat is het begin van een aantal ontdekkingen over zichzelf en zijn oma…

Luan is een stoere tiener die met zijn ogen rolt, zichzelf zonder nadenken in de problemen brengt, geen idee heeft waarvoor hij echt wil opstaan en denkt met zwijgen een statement te maken. Maar vanbinnen is hij gewoon een zoekend mens: naar zin, naar liefde, naar warmte en bevestiging. Ruwe bolster, zachte pit dus. Door de roadtrip met zijn excentrieke oma en de ontmoeting met de zelfzekere Lana, begint hij dingen in perspectief te zien.

Je zou kunnen zeggen dat het boek hier en daar wat voorspelbaar is, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de vlotte en aantrekkelijke schrijfstijl van Jacobs. Dit is gewoon een heel fijn boek om te lezen met korte hoofdstukken. Zeker ook voor kinderen die minder graag lezen! Met vaart, humor en toch diepgang worden thema’s als groepsdruk, identiteit, straf, apartheid en verliefdheid doorheen het verhaal geweven.

Jaco Jacobs is een Zuid-Afrikaans auteur en schreef eerder het fijne Een mooie dag om in een boom te klimmen. Ook dit boek speelt zich af in Zuid-Afrika, wat het meteen een exotische tint geeft (windmolens, de droge Karoo,…).

Dingen die ik niet over schapen wist is een hartverwarmend en grappig boek over fouten maken, verdergaan en ontdekken waarvoor je hart klopt.

Dingen die ik niet over schapen wist (11+)

Jaco Jacobs (tekst)  |  Tjalling Bos (vert.)  |  ISBN 9789021682822  |  Ploegsma

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.