Denkkaravaan leest: Wat is een rivier? (Monika Vaicenaviciene)

Een kind vraagt: Oma, wat is een rivier? Een rivier is een draad, zegt oma. En zo begint dit heel bijzondere boek over over rivieren, dammen, watervallen, wonderlijke wezens en mythes. Pagina na pagina voert Monika Vaicenaviciene je mee naar reuzenotters, irrawaddydolfijnen, de Okavangodelta in Botswana, de Amazone in Zuid-Amerika en de Parelrivierdelta in China. 

“Kun je de tranen in een rivier tellen? Geven zij de zoute smaak aan de zee?”

Je duikt in het leven en wezen van rivieren en hoe ze kronkelen, meanderen, stromen en slijten. De tekst beweegt tussen poëzie en (wetenschappelijke) feiten, met vaak een filosofische en mythische ondertoon. Daardoor past dit boek niet in een hokje en dat is maar goed ook. Het is zowel een weetjesboek, filosofische stimulus, poëzie, kunstwerk als voorleesverhaal. De rijke tekst en sfeervolle, kleurrijke illustraties onthullen de magische aspecten van rivieren waar wij niet meer bij stil lijken te staan. De rivier is een draad, zegt oma, maar ook een reis, een thuis, levenskracht, een raadsel, een geheugen, diep.

“Wie het water controleert, controleert ook vele levens. Dat is een grote verantwoordelijkheid.”

Wat is een rivier? is een oeverloos mooi boek om uren in te duiken. Een pauze waarin de tijd lijkt stil te staan en toch alles verder stroomt. De illustraties zijn kunstwerken op zich, adembenemend mooi en versterken de poëtische laag van het boek. Een onmisbaar boek dat je verwondering aanwakkert, kennis brengt en je bovenal doet nadenken over wat een rivier nu precies is en welke band wij als mens met rivieren hebben. Na het lezen ervan wil je zo snel mogelijk met je blote voeten in het water gaan staan en je verbonden voelen met mensen, plaatsen, verleden, heden en toekomst. Om nadien aan de rand van het water mooie en lange gesprekken te voeren met elkaar. Aanrader voor iedereen die zich wil laten betoveren door prachtige gedachten, observaties en uitzonderlijke illustraties én bovendien een schitterend cadeauboek voor jong en oud dankzij de verzorgde uitgave in groot formaat.

“De rivier borduurt prachtige patronen en kronkelende motieven op het aardoppervlak. Hij rijgt verhalen aan elkaar en verbindt zo verschillende plaatsen, tijdstippen en mensen.”

 

Wat is een rivier?

Monika Vaicenaviciene

ISBN 9789002272721

Standaard Uitgeverij

 

Met dank aan Standaard Uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Denkkaravaan maakte bij dit boek een PDF met gespreksvragen, exclusief voor abonnees op onze nieuwsbrief. Wil jij ook inspiratie ontvangen? Schrijf je snel in op onze nieuwsbrief.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen