Denkkaravaan leest: Vast (4+)

In ‘Vast’ komt de vlieger van Finn vast te zitten in een boom. Hij doet er alles aan om hem los te krijgen en gooit schoenen, een orang-oetang, een boot, een voordeur,… naar de boom. Maar alles wat hij gooit, blijft ook in de boom hangen. Hoe krijgt Finn zijn vlieger ooit terug?

Ook dit is weer zo’n hilarisch prentenboek van de hand van Oliver Jeffers. Zijn visuele humor en spaarzame tekst wekken altijd verwondering en voorleesplezier op. Je ziet Finn eerst hoopvol, dan boos en steeds gedrevener dingen naar de boom gooien. Die dingen worden ook steeds absurder: een schoen, een pot verf, de auto, de melkboer,… Finn kan niet meer stoppen met gooien. Wanneer hij uiteindelijk toch zijn vlieger los krijgt en naar huis gaat, valt hij uitgeput in slaap met het gevoel iets te zijn vergeten…

Dit prentenboek was ooit een favoriet van mijn kinderen en is gelukkig opnieuw herdrukt. Je kan na het voorlezen gemakkelijk een gesprek aangaan over problemen en oplossingen. Wat zou jij doen als je Finn was? Wanneer is iets een probleem? Is er voor elk probleem slechts één oplossing? Hoe los je een probleem op? Is het erg wanneer een probleem niet opgelost geraakt? Kan een probleem groot of klein zijn? Wat was nu eigenlijk het grootste probleem in dit boek? De laatste pagina zet trouwens opnieuw aan om te gaan fantaseren over een nieuwe oplossing voor een oud probleem!

Een geestig prentenboek over problemen en niet alledaagse oplossingen. Of hoe iets van kwaad naar erger kan gaan zonder dat je het zelf doorhebt. Aanrader.

Vast (4+)

Oliver Jeffers

ISBN 9789026156472

Uitgeverij De Fontein

Met dank aan VBK Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen