We speelden en speelden en speelden. Denkkaravaan leest: Leve Astrid! Levenslessen met de L van Lindgren (9+)

Een boek van Barbara Rottiers is altijd een feestje. Ook als je niet van geschiedenis houdt, kan je tijdens het lezen van haar boeiende verhalen niet anders dan aan haar lippen hangen. Zij vertelt en tekent het levensverhaal van Astrid Lindgren met veel humor en speelsheid. “Saai is niet aan de orde in dit boek,” vertelt ze zelf en die belofte maakt ze helemaal waar.

Aan het begin van het boek leren we over hoe de ouders van Astrid Lindgren elkaar ontmoetten. Die lange liefdesgeschiedenis wordt spannend verteld. Lindgren groeit op in vrijheid en veiligheid: samen met haar broer en 2 zussen vormde ze een hechte bende die in bomen klom, op daken klauterde en in riviertjes zwom. De jonge Astrid liet als eerste meisje van het dorp haar haar kort knippen en begint als tiener ook steeds vaker broeken te dragen. Dat was aan het begin van de twintigste eeuw echter totaal niet in de mode. Maar ze besliste graag zelf en die eigenzinnigheid behield ze de rest van haar leven.

Ook later bleef ze een pionier: ze werd jong moeder, ging als spionne aan de slag, leefde in een nieuw samengesteld gezin en streed met haar pen voor kinderrechten, wereldvrede en dierenrechten. Om te weten hoe Pippi Langkous ontstond of waarom Lindgren op haar tachtigste nog in bomen klom, moet je zelf het boek maar lezen.

Natuurlijk zijn de boeken en het leven van Astrid Lindgren op zich al heel bijzonder. Maar hoe Barbara Rottiers er in slaagt er een leesfeest van te maken vol verrassende intermezzo’s (over hoe je het best Zweeds leert, hoe het komt dat Selma Lagerhöf en Astrid Lindgren evenveel waard zijn,…), persoonlijke anekdotes en grappige commentaar, is bewonderenswaardig. Een topvoorbeeld van hoe je geschiedenis met schwung tot leven brengt, maar toch diepgang houdt. Het boek bestaat uit hoofdstukken waarin telkens een levensles van Lindgren centraal staat en waarin de lezer rechtstreeks wordt aangesproken. De vele tekeningen (van Rottiers zelf) zorgen voor afwisseling, kleur en dynamiek.

Over Astrid Lindgren wordt gezegd dat ze tot op haar oude dag pretlichtjes in haar ogen had. Het kan niet anders dat ook in de ogen van Barbara Rottiers heel regelmatig pretlichtjes oplichten. Leve Astrid! is een aanrader voor iedereen die al lachend en spelend door het leven wil huppelen. Een heerlijk boek voor jong en oud dat je eraan herinnert dat niet alles in het leven volgens plan verloopt, maar dat er altijd plaats is voor een tikkeltje ondeugendheid en vrolijkheid. Ik kijk uit naar meer….

Leve Astrid! Levenslessen met de L van Lindgren (9+)

Barbara Rottiers (tekst en illustraties)  |  ISBN 9789464015874  |  Uitgeverij Pelckmans

Met dank aan uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.