Denkkaravaan leest: Let goed op (11+)

Laat ik bij het begin beginnen met de eerste zinnen van het boek:

“Dit verhaal zou eigenlijk beginnen zoals de beste verhalen beginnen. Met een schoolbus die uit de lucht komt vallen. Maar niemand zag het gebeuren. Niemand hoorde het. En daarom begint dit verhaal zoals alle...goede verhalen beginnen.

Met snotjes.”

De toon is meteen gezet voor de 10 verhalen in dit boek over tieners die na school naar huis lopen. Pia houdt lijstjes bij van alle dingen die op weg van school naar huis hetzelfde blijven. Want ‘gewoontes verkleinen het gevaar’. Tot ze mevrouw Benni ontmoet die haar op een dag vraagt hoe zij de wereld gaat veranderen. Een bende van 4 tieners staat erom bekend alles te jatten wat rinkelt. Op een dag voeren ze een groots plan uit. Bessie heeft talent voor grappen maken. Dat heeft ze van haar grootvader, die rouwt en dement is. Met haar humor raakt ze ongemerkt de harten van de mensen rondom haar. 

Ondanks hun verschillen, hebben deze hartverwarmende tieners één ding gemeen: ze proberen zich een weg te banen door de jungle van het leven en hun eigen verhaal te vinden.

De 10 verhalen zijn briljant opgebouwd, worden vlot verteld en staan bol van de humor en verrassende plotwendingen. Ze gaan over de rauwe werkelijkheid waarin tieners opgroeien (pesten, weinig middelen thuis, zieke ouder,...) maar Reynolds heeft talent om in die ellende ook veel tederheid, hoop en gekheid te laten schijnen. Hij laat onverbloemd echte levens en diepe gevoelens zien. Ik ging zo van die weerbarstige tieners houden! 

Let goed op is een prachtig boek om met meer empathie te luisteren naar jongeren. De verhalen zijn herkenbaar voor tieners én een ontroerende inkijk voor volwassenen in de dagelijkse worstelingen van jongvolwassenen. Een boek dat vragen stelt waar niet enkel jongeren een antwoord op proberen te vinden: Hoe moet je handelen als je onrecht ziet gebeuren? Hoe kan jij de wereld veranderen? Woedt er soms ook oorlog in mensen zelf? Geneest humor? Zegt je uiterlijk iets over wie je bent? Aanrader voor iedereen die op zoek is naar troost, hoop en een lach.

 

Let goed op (11+)

Jason Reynolds

ISBN 9789493189300

Uitgeverij Condor

 

Ik maak regelmatig gespreksvragen bij nieuw verschenen boeken die je kan gebruiken om verder door te denken of te praten. Bij elke nieuwsbrief zitten er minstens twee van zo'n documenten. Abonneer je snel zodat je geen inspiratie mist!

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen