Denkkaravaan leest: Jij mag alles zijn (9+)

Jij mag alles zijn vertelt het verhaal van de negenjarige Lexi die het moeilijk heeft, met een afwezige en depressieve moeder en een vader die geen blijf weet met die situatie. Lexi doet wat ze denkt dat van haar wordt verwacht om de volwassenen rondom haar niet tot last te zijn.

“Wat er ook gebeurt, lief zijn, zegt ze hardop tegen zichzelf. Niet vergeten.”

“Lexi blijft staan waar ze staat, maar eigenlijk is ze in haar hoofd scheef aan het zakken, door al deze zware gedachten.”

Het boek gaat over grote thema’s als rouw, verdriet en depressie, maar gelukkig weeft Griet Op de Beeck hier en daar wat humor en lichtheid doorheen het verhaal. Zo maakt Lexi bijvoorbeeld grappige lijstjes en passeren er een aantal boeiende personages, waaronder Lexi’s oma (een gekke spring-in-’t-veld) en Erika (de eerste volwassene die Lexi eindelijk serieus neemt).

Wanneer de mama van Lexi wordt opgenomen in een ziekenhuis, moet Lexi noodgedwongen een tijdje bij tante Arizona gaan wonen. Nu krijgt het verhaal pas vaart. Lexi komt te weten waarom haar tante zo vreemd en afstandelijk doet. Ze vindt een oplossing waardoor het leven van haar tante een totaal andere wending krijgt. En daarmee heeft ze alles in handen om ook haar mama beter te maken. Als lezer heb je Lexi ondertussen al helemaal in je hart gesloten.

“Nu vindt zij het nog altijd erg… Maar ik heb geleerd dat je je eigen mens moet zijn.’ Lexi vraagt zich af wat dat betekent: je eigen mens zijn. ‘Het is mijn leven en alleen ik kan ervoor zorgen dat dat het leven is dat ik graag wil. Snap je?’ Lexi knikt, al weet ze niet helemaal zeker of ze precies snapt wat Erika bedoelt. ‘Je hoeft niet te zijn wie anderen willen dat je bent,’ voegt Erika er nog aan toe."

De extreme actie van Lexi aan het einde van het boek, komt mij echter ongeloofwaardig over en is mij een tikkeltje te moralistisch. Het verhaal zou sterker zijn geweest als de schrijfster daar meer ruimte had gelaten aan de (jonge) lezer. Dan zou je kinderen echt serieus nemen. Tegelijkertijd heeft dat einde ook iets ontroerends en zachts.

Jij mag alles zijn is een aangrijpend boek over een bijzonder meisje met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Griet Op de Beeck schrijft met een rijke taal over verdriet, gemis en liefde. De omslag is wondermooi vormgegeven en ook de fantasievolle en gevoelige tekeningen van Linde Faas in het boek zelf zijn adembenemend. De uitgeverij kondigde dit boek aan voor 9+ en ik ben erg benieuwd naar de reacties van deze doelgroep. Laat in ieder geval ook als volwassene dit boek niet aan je voorbijgaan, al is het maar om nog eens een tijdje in het hoofd van een negenjarige te wonen.

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck

Illustraties Linde Faas

ISBN 9789044649192

Uitgeverij Prometheus

Met dank aan L&M Books voor het recensie-exemplaar.

 

Ik maak regelmatig gespreksvragen bij nieuw verschenen boeken die je kan gebruiken om verder door te denken of te praten. Exclusief bij elke nieuwsbrief. Abonneer je snel zodat je geen inspiratie mist!

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen