Denkkaravaan leest: Ik hou niet van boeken. Echt niet. Punt uit. (Sharon Davey en Emma Perry)

Mila krijgt vaak boeken: op haar verjaardag, als beloning en zelfs zomaar. Ze heeft een hele kamer vol en gebruikt ze voor van alles en nog wat, van jongleren tot sleeën. Maar boeken lezen? Dat nooit!

Altijd heerlijk om als boekenliefhebber een boek in handen te krijgen dat leesplezier in vraag stelt. Die titel maakt toch echt wel nieuwsgierig! Dit prentenboek wil de lezer overtuigen dat je heel wat mist als je geen boeken leest. En dat wordt gedaan met veel humor. Wanneer de boeken het beu zijn om als hoedje of trapje te worden gebruikt, beginnen ze letterlijk lawaai te maken. Maar het begint Mila pas echt te dagen, wanneer ze altijd net te laat is om een misdaad op te lossen, mee te gaan naar de ruimte of kastelen te zoeken en met draken te vechten. Ze wordt nieuwsgierig en ontdekt het plezier van lezen. 

De tekst is bondig en speelt met typografie waardoor je als voorlezer net dat tikkeltje expressiever kan zijn. Emma Perry gebruikt subtiele herhalingen, kiest beeldende woorden en levert een perfecte spanningsopbouw. Het resultaat is een vlot en grappig verhaal.

“Ze zoemen en fladderen door de kamer. Ze klapperen en wapperen boven haar hoofd. Wat een herrie!”

“Er klinkt geritsel, geknetter, het geluid van een bladzijde die omslaat en plots zit Mila…”

Ook de mooie illustraties van Sharon Davey zorgen voor veel afwisseling; dan weer paginagroot of fragmentarisch, met veel oog voor detail. Het kleurgebruik straalt vrolijkheid uit en zit vol schakeringen. Tekst en illustraties dwarrelen om elkaar heen en geven, samen met die sublieme typografie, een extra dimensie aan het verhaal.

Ik hou niet van boeken. Echt niet. Punt uit is een vrolijke uitnodiging in een boek te duiken en maakt kinderen nieuwsgierig naar al die verhalen die op hen liggen te wachten. Lang leve het leesplezier! Het koppige hoofdpersonage spreekt jonge kinderen aan, maar ook haar drang naar avontuur (ridders, astronauten, detectives) is heel herkenbaar. Dit is een boek voor een breed publiek, om van te houden en steeds opnieuw voor te lezen.

 

Ik hou niet van boeken. Echt niet. Punt uit. (4+)

Sharon Davey (illustraties)

Emma Perry (tekst)

ISBN 9789051168457

Uitgeverij De Vier Windstreken

Met dank aan L&MBooks en De Vier Windstreken voor het recensie-exemplaar.

Ik maak regelmatig gespreksvragen bij nieuw verschenen boeken die je kan gebruiken om verder door te denken of te praten. Bij elke nieuwsbrief zitten er minstens twee van zo'n documenten. Abonneer je snel zodat je geen inspiratie mist!

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen