Denkkaravaan leest: Het leven en jij (6+)

Dit boek is voor iedereen die zich wel eens afvraagt wat de zin van het leven is en heeft genoten van het boek "De jongen, de mol, de vos en het paard (Charlie MacKesy)".

We reizen langs verschillende tableaus: leven is bewegen, groeien, angst of geluk voelen. Leven bestaat in vele vormen: van insecten die niet langer leven dan een enkel uur tot schildpadden die wel tweehonderd jaar oud kunnen worden. Maar leven gaat ook steeds weer door met kinderen die volwassen worden en zelf kinderen krijgen. En zo zijn klein en groot verbonden over miljoenen jaren heen.

“Ik ben altijd daar bij jou.

En wanneer je je helemaal leeg voelt,

herinner ik je eraan

hoe waardevol je bent.

Want,

in de hele, wijde wereld

is er maar één

enkel iemand…

zoals jij!

En elke dag kun je

de wereld laten zien

wie je bent!”

Het Leven en jij eindigt met een krachtige en waardevolle boodschap. Die vormt het hoogtepunt van een sobere vertelstijl die vragen, bespiegelingen en reflecties aaneenrijgt. De tekst van de Noorse auteur Elisabeth Helland Larsen werd met veel zin voor gevoel en poëzie vertaald door de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska.

De poëtische tekst gaat vergezeld van zachte, kleurrijke illustraties van de Belgische illustrator Marine Schneider. Zij geeft de ik-figuur (het Leven) een bijzondere vorm: een vogel met vleugels, maar tegelijkertijd een menselijk wezen met een gezicht en benen. Je krijgt een inkijk in het leven op, onder en boven de grond en wordt getrakteerd op hele mooie prenten vol vlinders, insecten, bloemen en mensen. Het is moeilijk kiezen tussen al die mooie illustraties, ze stelen gegarandeerd je hart. Ik koester de pagina van het koraalrif, en die waar het leven het bos en haar dieren omarmt, waar het leven binnenkijkt bij angst en de pagina waar verschillende generaties elkaar ontmoeten.

Het Leven en jij is een wondermooi boek dat je laat stilstaan bij het wonder van het leven en welke waardevolle rol jij daarin te spelen hebt. De tedere en hoopvolle tekst en de originele illustraties maken van dit boek een heel bijzonder cadeau voor jong en oud. Ik kijk al uit naar de opvolger, Jij en de dood die in het najaar van 2021 verschijnt.

Het Leven en jij (6+)

Elisabeth Helland Larsen (tekst)

Marine Schneider (illustraties)

Alicja Gescinska (vertaling)

ISBN 9789401475983

Uitgeverij Lannoo

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het recensie-exemplaar.

Ik maak regelmatig gespreksvragen bij nieuw verschenen boeken die je kan gebruiken om verder door te denken of te praten. Bij elke nieuwsbrief zitten er minstens twee van zo'n documenten. Abonneer je snel zodat je geen inspiratie mist!

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen