Denkkaravaan leest: Goeiemorgen beste buur (Davide Cali)

           

Een geestig en hartverwarmend kettingverhaal dat begint met een ei en eindigt met een feestje onder vrienden. Een muis wil een omelet maken en heeft daarvoor een ei nodig. Omdat ze er geen heeft, gaat ze er één vragen bij haar buur, de merel. De merel heeft geen ei, maar wel bloem. Met het ei erbij zouden ze een toetje kunnen maken. De muis en merel gaan bij een andere buur een ei vragen. Die heeft ook geen ei, maar wel boter. Tegen het einde van het verhaal heeft muis een hele dierenfamilie bij elkaar en ook de ingrediënten voor een lekkere appeltaart. De oven vinden ze bij uil, die onder gezellig toezicht van de buren de taart bakt.

De fans van voorleesboeken komen hier echt aan hun trekken: De Italo-Zwitserse Davide Cali schrijft met aangename cadans, gebruikt herhalingen die bij jonge lezers en luisteraars zeker in de smaak zullen vallen en levert een vrolijke en spontane tekst. Het prachtige kleurenpalet van de Poolse illustrator Maria Dek vult de fantasiewereld van Cali verder aan. Haar illustraties zijn kleurrijk, dan weer vol details of met strakke lijnen uitvergroot. Er wordt vaak gewisseld van perspectief: soms kijk je vanuit de verte naar de dieren, dan weer zit je bij hen aan tafel. Er zit zoveel in haar tekeningen dat je steeds nieuwe dingen of grappige details ontdekt.

Even lijkt het erop dat niets de goede afloop in de weg kan staan. Maar wanneer de taart moet worden verdeeld, krijgt de muis geen stuk. De dieren zien immers niet wat zij heeft bijgedragen en een taart in 9 stukken snijden is veel te moeilijk.  Hoe de dieren dat oplossen, moet je zelf lezen.

Het is fijn dat niet alle raadsels worden opgelost en er ruimte blijft voor eigen vragen. Goeiemorgen beste buur is een warme ode aan ideeën en samenwerking. Het past bovendien perfect in een jaar waarin we solidariteit (her)ontdekten en dichte buren meer waren dan verre vrienden.

Tips om te filosoferen met het boek

Je zou na het lezen van dit boek zo de keuken induiken om een lekkere appeltaart te gaan bakken. Maar het boek levert ook leuke denkstof. Hier een aantal tips:

Het verrassingseffect

Stop tijdens het voorlezen bij de vraag van uil in hoeveel stukken de taart moet worden verdeeld. Hoe zouden de kinderen de taart verdelen? Waarom zouden ze het zo doen?

Bewegen

De muis krijgt geen stuk. Is dat eerlijk? Trek een lijn op de vloer en vraag de kinderen een kant te kiezen: ja of nee. Kunnen ze ook uitleggen waarom ze dat vinden?

  • Hebben alleen de dieren die meehelpen, recht op de taart?
  • Is een idee minder waard dan een appel?
  • Als je iets geeft, moet je er dan iets voor terugkrijgen?
  • Moet je anderen helpen? Waarom?

In de huid van de auteur

Stel dat jij dit verhaal had mogen schrijven. Wat zou je hetzelfde hebben gedaan en wat zou je anders doen? Zou er bijvoorbeeld een dier zijn geweest dat niet had willen helpen? Hoe zou het dan verder zijn gegaan?

Koken

Zet de ingrediënten van de appeltaart op een rij (stal ze uit in het echt of druk ze af op kaartjes). Laat de kinderen ze nu schikken van meest belangrijk naar minst belangrijk. Kan je zeggen dat er 1 ingrediënt het belangrijkste is? De boter smelt en wordt onzichtbaar. Hoe zou de boter zich daarbij voelen? En zijn de rozijntjes enkel versiering of hebben ze nog een andere rol? Wat zou jij eigenlijk eens willen vragen aan een taart?

Met veel dank aan TipToePrint, een kleinschalige uitgeverij van naar het Nederlands vertaalde prentenboeken. TipToePrint kiest bewust voor publicaties uit andere culturen en taalgebieden om zowel het literaire landschap als het blikveld van de (jonge) lezer verruimen.

Davide Calli & Maria Dek, Goeiemorgen beste buur

vertaling door Michael De Cock

ISBN 9789463880510

Uitgegeven door TipToePrint

Met dank aan Uitgeverij TipToePrint voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur BoekhandelsStandaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.