Denkkaravaan leest: Gevonden (Oliver Jeffers)

Wat zou jij doen als er op een dag een pinguïn voor je deur stond? Het is een fijne startvraag om een gesprek met kinderen te beginnen. Oliver Jeffers gebruikt het gegeven om een hartverwarmend verhaal over vriendschap te schrijven.

Wanneer op een dag een pinguïn voor de deur van jongen staat, besluit de jongen de pinguïn te helpen om de weg naar huis te vinden. Maar noch het Bureau voor Gevonden Voorwerpen, noch de vogels, noch het badeendje weten raad. Dan ontdekt de jongen dat pinguïns op de Zuidpool wonen. Hij pakt alles in wat ze nodig hebben, duwt zijn roeiboot de zee in en gaat samen met pinguïn op weg naar de Zuidpool. Wanneer de jongen pinguïn op het ijs achterlaat, kijkt de pinguïn verdrietiger dan ooit. Ook de jongen voelt zich vreemd op de terugweg, helemaal alleen in zijn bootje. Hij beslist de pinguïn te gaan halen en zijn fout recht te zetten, maar pinguïn lijkt spoorloos verdwenen te zijn. Tot ze elkaar op zee opnieuw vinden. Ze keren samen naar huis, terwijl ze aan één stuk door praatten over prachtige dingen.

Dit boek wordt aangekondigd als een verhaal over vriendschap, maar het gaat ook over wat het betekent om iemand te helpen. Soms draait dat anders uit dan je verwacht, maar ook daar leer je van. Heel fijn is ook hoe dat in de tekst letterlijk wordt genoemd:

“…hoe langer hij erover nadacht…hoe meer hij besefte dat hij een grote fout maakte.”

Maar maakte de jongen wel een fout? Dat zou wel eens een heel interessant gesprek kunnen opleveren met kinderen.

Jeffers zet aan het begin van het boek nog een luchtige en humoristische toon neer met visuele en tekstuele grapjes. De badeend drijft weg (want dat doen eenden) en heeft geen idee. Vogels negeren de jongen omdat ze nu eenmaal zo zijn. Het boek waarin de jongen ontdekt waar pinguïn woont, heet Waar pinguïns vandaan komen. Het Bureau van Gevonden Voorwerpen wordt beheerd door ‘man’. In het tweede deel ligt de klemtoon meer op emotie. Je voelt en ziet het verdriet van de jongen en de pinguïn en voelt opluchting wanneer ze elkaar terugvinden.

De illustraties in Gevonden zijn strakker dan in Samen hier of Samen gaan bouwen. Maar de personages in het werk van Jeffers stelen keer op keer je hart en opnieuw komt dit boek met een prachtige cover. Een ontwapenend verhaal waar zoveel meer in zit dan je op het eerst zicht vermoedt. Aanrader.

Noot: Dit boek is een vertaling van ‘Lost and found’ dat al in 2005 verscheen.

Gevonden

Oliver Jeffers

ISBN 9789026156489

Uitgeverij De Fontein

Met dank aan VBK Uitgevers en Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Denkkaravaan maakte bij dit boek een PDF met gespreksvragen, exclusief voor abonnees op onze nieuwsbrief. Wil jij die ook ontvangen? Schrijf je snel in op onze nieuwsbrief.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen