Denkkaravaan leest: DRIVE. Train je stoïcijnse mindset

Toen Mark Tuitert in 2010 olympisch goud won op de 1.500 meter schaatsen dacht hij niet aan winnen, maar aan Epictetus en Seneca. Al 20 jaar gebruikt hij de principes van het stoïcisme om het hoofd te bieden aan de immense druk van topsport en de grote uitdagingen in zijn privéleven.

In zijn boek DRIVE maak je kennis met 10 praktische lessen waarmee iedereen een stoïcijnse mindset kan trainen. Daar was ik wel benieuwd naar. De populariteit van het stoïcisme blijft 2000 jaar na datum immers nog steeds stijgen en deze praktische levensfilosofie kent steeds meer aanhangers. Zeker sinds de pandemie zoeken mensen wijsheid in oude teksten over hoe om te gaan met moeilijkheden. Wat kunnen we leren van Epictetus, Marcus Aurelius en Seneca?

Het trainen van een stoïcijnse mindset heeft Mark Tuitert in ieder geval meer ontspannen en gedreven gemaakt. De vele voorbeelden in het boek uit het persoonlijke leven van Tuitert tonen je dat hij ook maar een mens is die zijn best probeert te doen om tegenslagen te verwerken, richting te vinden, ontspannen om te gaan met uitdagingen of zijn eerste impulsen onder controle te krijgen.

Zijn missie is om lezers aan te moedigen waardevollere keuzes te leren maken. Daarvoor is een scherpe en relaxte mindset nodig gebaseerd op 10 principes:

  1. Gebruik tegenslagen als richtingwijzers
  2. Als je minder oordeelt, begrijp je meer
  3. Win door je niet op winnen te richten
  4. Teambelang is je eigen belang
  5. Accepteer je lot (en heb het lief)
  6. De dood maakt het leven episch
  7. Geluk is een bijproduct
  8. Een kaart is handig, een kompas is beter
  9. Karakter is je belangrijkste project
  10. Daden zijn meer waard dan woorden

Die 10 principes destilleerde hij uit geschriften, metaforen en verhalen van stoïcijnse filosofen die hij heel geanimeerd navertelt. Na elk hoofdstuk krijg je een eenvoudige oefening (training) die is opgesteld in samenwerking met een sportpsycholoog. De bijhorende templates kan je downloaden, zo heb je alles in huis om de oefeningen ook effectief te gaan doen. De 10 principes hangen hier voor me, als een permanente reminder. Ik was al fan van de stoïcijnen en DRIVE geeft me zin om die praktische filosofie nog beter te integreren en te trainen. Daarvoor hoef je echt geen sportvrouw of -man te zijn.

Mark Tuitert leert je om midden in het leven te staan en uitdagingen met vertrouwen tegemoet te gaan. DRIVE is een aangenaam en praktisch boekje dat ik in de buurt wil houden. En gaat het mis, dan weet ik nu dankzij o.a. Marcus Aurelius dat tegenslagen ook brandstof kunnen zijn om mijn eigen vuur aan te wakkeren.

DRIVE Train je stoïcijnse mindset

Mark Tuitert

ISBN 9789493213166

Uitgegeven door Maven Publishing.

Met dank aan Uitgeverij Vrijdag voor het recensie-exemplaar.

Website van de auteur: Mark Tuitert

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen