Over het vinden van een goede plek. Denkkaravaan leest: De rots van boven (4+)

Hoera! Wanneer Jon Klassen met een nieuw boek komt, is het altijd feest.

Schildpad staat op zijn lievelingsplek en nodigt het gordeldier uit om erbij te komen staan. Maar die heeft er een slecht gevoel over en gaat op een andere plek staan wat verderop. Boven die perfecte plek zie je als lezer een massief rotsblok naar beneden storten. Waar zal het landen? Ondertussen mengt ook de slang zich in het verhaal en kunnen de dieren maar niet beslissen op welke plek ze willen staan. Als lezer zie je het allemaal gebeuren en vraag je je maar één ding af: wanneer en waar gaat dat rotsblok nu vallen?

Naast dit verhaal over de rots, bevat het boek nog 4 andere hoofdstukken die op elkaar voortbouwen: de val, de toekomst, de zonsondergang en geen ruimte meer. Klassen heeft daarbij slechts een paar woorden nodig om sfeer en spanning te scheppen. De dialogen tussen de dieren zijn heel minimalistisch en ook de illustraties zijn eenvoudig en rustig. Maar vergis je niet: onder de oppervlakte liggen veel spannende vragen verborgen. Heeft de schildpad nu gewoon geluk gehad? Bestaat toeval? Waarom voelt een bepaalde plek beter dan een andere? Als er niets gebeurt, wat gebeurt er dan? Kan je de toekomst voorspellen?

 

Hallo.

Hallo.

Wat is er gebeurd?

Niets.

Was je erop geklommen?

Nee.

Viel je eraf?

Nee.

 

Jon Klassen krijgt het toch maar weer allemaal bedacht en getekend! De humor maakt het helemaal af: zelfs mijn tieners lagen in een deuk. Maar ook voor jonge kinderen is het boek grappig. Dat komt voornamelijk doordat de personages andere dingen doen dan ze zeggen. Of ze zeggen iets dat absurd klinkt, maar waarover je wel heel goed kan nadenken. En natuurlijk kan je het voorlezen interactief maken en de vraag stellen die je bij alle boeken van Jon Klassen moet stellen “Wat denk je dat er zal gebeuren?”

 

Oké. Wat doen jullie?

We doen het niet meer.

 

De rots van boven is een heerlijk dik prentenboek dat je meeneemt naar een origineel universum waar een schildpad, gordeldier en slang proberen te begrijpen wat hen overkomt. Jon Klassen maakt er een spannend en hilarisch geheel van waar jong en oud iets aan heeft.

De rots van boven (4+)

Jon Klassen (tekst en illustraties)

ISBN 9789025774493

Uitgeverij Gottmer

Met dank aan L&MBooks en Uitgeverij Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.