Denkkaravaan leest: De koffer (5+)

Khaled Hosseini zei over dit boek dat hij hoopte “dat alle ouders dit boek met hun kinderen lezen”. Hij heeft gelijk. Chris Naylor-Ballesteros schreef een hartverwarmend verhaal vol hoop en vriendelijkheid over hoe we omgaan met mensen in nood.

Drie dieren wonen samen op een plek: vos, konijn en kip. Dan verschijnt er een vreemd dier. Hij is moe, ziet er stoffig uit en heeft alleen een koffer bij zich. De ontmoeting met de vreemdeling roept bij de andere dieren heel veel vragen op. Waar komt hij vandaan? Kunnen ze hem vertrouwen? Wat zit er in zijn koffer?

Het vertrouwen van de dieren wordt op proef gesteld wanneer de vreemdeling vertelt dat in zijn koffer niet enkel een theekopje zit, maar ook een tafel, stoel en een huisje met keukentje. Dat wekt argwaan op, vooral bij de vos. De dieren reageren allemaal verschillend: de kip is nieuwsgierig en laat zich daarin meeslepen, het konijn laat empathie zien, de vos is wantrouwig. Het zijn menselijke reacties die herkenbaar zijn voor ieder van ons en de moeite zijn om met kinderen te verkennen.

Mogen ze de koffer stiekem openen wanneer het dier slaapt? Vos vindt van wel en breekt ze met een steen open. Pas wanneer de dieren zien wat er in de koffer zit, beseffen ze dat er ook andere manieren zijn om de vreemdeling te leren kennen. Chris Naylor-Ballesteros laat daar het verhaal een sublieme wending nemen. Het groene dier wordt wakker en ‘kan niet geloven wat de andere dieren hebben gedaan’. De dieren hebben het theekopje dat stuk was gegaan opnieuw gemaakt én zelfs een huisje gebouwd, met stoel en tafel.

Wanneer ik die pagina voorlees, wordt het altijd heel stil. Net zoals die pagina waar de vlucht wordt geschetst van de vreemdeling:

“Ondertussen droomde de vreemdeling over vluchten en verstoppen, over het beklimmen van bergen…en over het zwemmen in diepe zeeën. En hij droomde over zijn koffer en alles wat erin zat.”

Onder die soberheid zit een diepte die iedere lezer raakt én voor kippenvel zorgt. De thema’s zijn universeel: het goede doen, de waarde van dingen, je ergens welkom/thuis voelen, verdriet en gemis, zorgen voor anderen,…

De koffer is een hoopvol en zacht boek over vriendelijkheid en hoe je zorg draagt voor anderen. Een boek dat iedereen in huis zou moeten hebben om ons eraan te herinneren dat we altijd zelf kunnen kiezen hoe we reageren op iets dat we niet kennen.

De koffer

Chris Naylor-Ballesteros (tekst en illustraties)

ISBN 9789025771553

Uitgeverij Gottmer

https://gottmerkinderboeken.nl/

Een aanrader om te gebruiken tijdens de Week van de Kinderfilosofie 2022 met als thema ‘Intieme vreemden’!

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen