Denkkaravaan leest: De eend die niet van water hield (Steve Small)

In dit prentenboek maken we kennis met een eend die niet van water houdt, zelfs niet om erin te zwemmen, erdoor te peddelen of als het regent. Tijdens een stormachtige en regenachtige nacht ontdekt Eend een gat in het dak. Op zoek naar een emmer, botst hij op een onverwachte bezoeker, Kikker. Eend biedt hem een warme en droge slaapplek aan, terwijl Kikker eigenlijk net veel van water houdt. Het compromis is dat Kikker in de emmer slaapt onder het lekkende dak.

De volgende ochtend gaan Kikker en Eend samen op pad om Eend naar huis brengen. De dieren die ze onderweg tegenkomen, kunnen hen niet helpen in hun zoektocht naar Kikkers thuis. Maar er ontstaat wel een mooie vriendschap. Wanneer op een dag Pelikaan langskomt en weet waar Kikker woont, is het tijd voor afscheid. De dagen erna voelt alles anders voor Eend. Omdat hij Kikker zo mist, gaat hij op weg om zijn vriend op te zoeken en trotseert daarvoor zelfs een grote regenbui.

Eend en Kikker veroveren meteen je hart. Eend in zijn gele regenjas, regenhoed en regenlaarzen, Kikker met zijn brede glimlach. Ze zijn allebei zo verschillend, maar worden wel vrienden. De eenvoudige tekst krijgt soms een typografisch extraatje dat humor in het verhaal brengt. Ik ben fan van de felle kleuren die in het boek worden gebruikt en de sfeervolle tekeningen die met enkele lijnen een hele wereld oproepen vol vriendschap, heldenmoed en emotie.

Een heel vriendelijk boek over vriendschap, moed en je ergens thuis voelen. Ideaal voor een gezellig voorleesmoment met kleuters die aan je lippen hangen. En wil je nog meer, dan kan je het natuurlijk ook gebruiken om een gesprek aan te knopen met je kind waarbij je samen gedachten gaat onderzoeken.

Tips om met dit boek te filosoferen

 

Eenden houden van water…of niet?

Lees de eerste zin voor: Er was eens een eend die niet van water hield.

Vraag: Hoe zie jij dat de eend niet van water houdt? (regenjas, paraplu,…)

Een eend die niet van water houdt, dat is natuurlijk een beetje een gek idee. Of niet? Wat denk jij? Kan je pas een eend zijn als je van water houdt? Is een eend die van water houdt gelukkiger dan een eend die niet van water houdt? Kan/moet een eend leren houden van water? Luister goed naar wat je kind zegt en probeer door te vragen.

 

Waar is thuis?

Stop op de pagina waar Eend zegt dat ze Kikkers thuis moeten vinden.

Vraag: Waar denk jij dat Kikkers thuis is?

Waar voel jij je het meest thuis? Is je thuis hetzelfde als waar je woont?

Lees verder en stop op de pagina waar Eend en Kikker elkaar welterusten wensen. Laat je kind de prenten goed bekijken.

Vraag: Zou Kikker kunnen wonen in het huis van Eend? Hoe voelt Kikker zich denk je? Waarom denk je dat? Kan je vanbuiten zien hoe iemand zich van binnen voelt?

 

Vriendschap

Lees het boek.

Vraag: Zijn Kikker en Eend nu vrienden? Waarom? Hoe weet je dat?

Heb jij ook een vriend die heel verschillend is? Zijn jullie in sommige dingen ook hetzelfde? Waarin verschillen Eend en Kikker en waarin zijn zij hetzelfde? Wanneer ben je een goede vriend?

De eend die niet van water hield

Auteur: Steve Small

ISBN 9789024593194

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Met dank aan VBK Media en uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen