Denkkaravaan leest: Brave hond! Stoute kat! (3+)

Op welk dier lijk jij het meest en wat zegt dat over je karakter? Daarover gaat het nieuwste boek van Bette Westera en Mies van Hout: ‘Brave Hond! Stoute kat!

Op een dubbele pagina krijg je telkens 2 dieren te zien met verschillende karakters. Zo heb je de voorzichtige alpenmarmot tegenover de onbesuisde eekhoorn, een keurig varkentje dat op tijd zijn neus snuit en een slordig wrattenzwijn dat slurpt en slobbert. Mies van Hout gebruikt veel kleur en uitbundige lijnen om de dieren te tekenen. Soms staan de dieren lijnrecht tegenover elkaar en kan je door goed te kijken verschillen en overeenkomsten zien.

De ritmische en speelse versjes van Bette Westera weten het karakter van de dieren goed te vangen. Niet enkel de voor de hand liggende tegenstellingen komen aan bod, maar dit boek geeft taal aan een hele waaier eigenschappen: geduldig zijn of rusteloos, opvallend en onopvallend, krachtig en kwetsbaar, gewichtig doen en schichtig zijn. Zo nodigt het boek uit tot fijne gesprekken met kinderen over onze aard, zonder oordeel: op welk dier lijk jij het meest vandaag? Is dat soms anders? Welk dier zou je wel eens willen zijn? Dat gesprek kan je gaan verdiepen naar of je kiest wie of hoe je bent, of je kan weten wie je bent, of je altijd hetzelfde blijft.

Brave Hond! Stoute kat! geeft een originele aanzet om na te denken over de aard van het beestje. En dat is uiteraard een aanwinst voor zowel groot als klein!

TIP: Op de website van Mies van Hout vind je geweldig goede tips bij dit prentenboek: vragen die je kan stellen en een tekenworkshop.

Brave Hond! Stoute kat! Versjes over de aard van het beestje (3+)

Bette Westera (tekst) en Mies van Hout (illustraties)

ISBN 9789025775346

Uitgeverij Gottmer

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen