Denkkaravaan leest: Blad in de wind (4+)

           

Blad in de wind is een pracht van een prentenboek over de onvoorspelbaarheid van het leven. Een krant waait weg in de wind en elk van haar bladen komt ergens anders terecht: bij een oude vrouw die het stukje krant gebruikt om er mee te poetsen en bij een kleine jongen die er een bootje van vouwt. Dan weer wordt het blad door een schilder als hoed gebruikt of als een schuilplaats door een verliefd koppel. Het laatste blad komt bij een man terecht die, net als het blad, alle moed is verloren. Maar dan gebeurt er iets wonderlijks…

Op elke pagina zie je een illustratie. De illustraties worden als een soort polaroid omgeven door witruimte. Daardoor lijken het miniaturen, heel apart. Onder de dromerige illustraties staat telkens één korte zin, in een tedere vertaling van Paul Verrept. De zin dwingt je om beter te kijken, waardoor je andere betekenissen ziet en zelf kan fantaseren. Dat spel maakt van het boek een poëtische lees- en kijkervaring. 

Blad in de wind is een prentenboek voor alle leeftijden. Je leest het verhaal door de ogen van de krant, een bijzonder perspectief dat werkt. De stap naar het nadenken over je eigen bestemming, is niet eens zo groot omdat het boek je op een laagdrempelige manier in de juiste sfeer brengt. 

Voorlezen en denken

Lees je het boek voor aan jonge kinderen, dan kan je hen laten voorspellen wat er zou kunnen gebeuren. Of vraag na het voorlezen wanneer ze denken dat de krant het gelukkigst is geweest: bij het begin, bij een bepaalde passage of aan het einde. 

Bij oudere kinderen laat je concepten verzamelen. Geef hen de opdracht om in één woord te zeggen waarover dit verhaal gaat. Laat hen ook uitleggen waar precies ze de link zien (aan de hand van het boek). Vervolgens maken ze gezamenlijk een top 3 van de woorden die het best bij dit verhaal passen. Wat betekenen ze? Uit dat interessant onderzoek haal je een aantal vragen waarover je kan nadenken.

Bovendien zou de laatste zin van het verhaal het begin kunnen zijn van een heel mooi gesprek over de vraag ‘Waarom ben ik hier?’.

“Maar ik wist eindelijk waarom ik op de wereld was gekomen.”

 

De Colombiaanse kunstenaar José Sanabria en de Argentijnse illustrator en auteur Maria Laura Diaz Dominguez maakten met Blad in de wind een boek dat een beetje tijd nodig heeft om door te dringen tot je hoofd en hart. Maar eens het daar een plek gevonden heeft, waait het nooit meer weg. Bijzonder.

 

Blad in de wind (4+)

José Sanabria (tekst)

Maria Laura Diaz Dominguez (illustraties)

ISBN 9789463880558

Uitgeverij TipToePrint

 Met dank aan uitgeverij TipToePrint voor het recensie-exemplaar.


Ik maak regelmatig gespreksvragen bij nieuw verschenen boeken die je kan gebruiken om verder door te denken of te praten. Exclusief bij elke nieuwsbrief. Abonneer je snel zodat je geen inspiratie mist!

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen