Denkkaravaan leest: Bahar Bizar (7+)

Wanneer Bahar van school verandert, heeft ze er geen enkel probleem mee om te vertellen dat ze twee moeders heeft en haar vader een kikkervis is. Maar op de vraag van juf Katrien over het beroep van haar ouders, flapt ze eruit dat haar ene moeder een wereldberoemde rockster is, die vast tussen twee optredens door een keer naar de school wil komen om een drumsolo te geven. Maar hoe moet Bahar dit thuis gaan vertellen? Haar beide moeders doen van alles wat, maar wereldberoemd zijn ze niet…

“Ik ben van school veranderd. Nu zitten er alleen maar nieuwe kinderen in mijn klas.”

Bahar wordt omringd door vriendelijke volwassenen en haar mama’s kunnen wel om met het feit dat Bahar soms iets zegt al voor ze het heeft bedacht. Van haar mama’s leert Bahar ook dat je altijd je passies moet volgen: of het nu gaat over op drumles gaan, opnieuw gaan fotograferen of Spaans leren. Maar op de vraag van juf Katrien wat zij later wil worden, heeft ze nog geen antwoord want ‘ik weet nauwelijks wat ik volgend weekend van plan ben’.

“Soms lijkt het wel alsof iedereen alles al helemaal heeft uitgedokterd en gepland. Terwijl ik nog geen flauw benul heb. Soms denk ik dat ik anders ben dan alle anderen. Misschien is het waar: Bahar is bizar, zoals Ruman zei toen ik voor het eerst voor de klas stond.”

Ondertussen zoekt Bahar uit hoe ze de situatie op school moet ‘oplossen’ en maakt ze kennis met haar nieuwe vrienden die dromen van een carrière als profvoetballer of miljonair, of keien willen laten stuiteren. Ook krijgt de lezer een inkijkje in het leven van enkele ouders en hun passies. Heel mooi wordt het wanneer Bahar het aandurft om te zeggen dat ze helemaal nog niet weet wat ze wil worden. Plots blijkt ze daarin niet de enige te zijn.

“We weten nog niet wat we later zullen worden, we weten hooguit wat we nu al zijn.”

Michael de Cock slaagt er in een origineel verhaal te schrijven. Heerlijk zijn de eerlijke observaties en de verwondering van Bahar en de andere kinderen over de wereld rondom hen. Van sommige uitspraken en gedachten ga je glimlachen, anderen zijn hilarisch. Je wordt bovendien meteen ondergedompeld in een warm netwerk van ouders en kinderen. Het verhaal is rijkelijk voorzien van illustraties die eenzelfde soort humor en eenvoud uitstralen.

Bahar Bizar is een ontwapenend boek dat jonge lezers laat glimlachen en genieten en laat zien dat je erop mag vertrouwen dat het goed komt. Een muzikaal verhaal met een dynamisch samenspel tussen woord en beeld over een vraag waarop we het antwoord misschien niet hoeven te weten. Lang leve het bizarre en onvoorspelbare.

Bahar Bizar

Michael de Cock (auteur)

Arevik d’Or (illustraties)

ISBN 9789045126654

Uitgeverij Querido

Met dank aan L&M Books voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen