Spelen met fantasie. Denkkaravaan leest: De wip (3+)

Een ridder loopt vrolijk naar een wip. Die is leuk om te spelen! Dan verschijnt aan de andere kant een vet varken dat de ridder omhoog katapulteert. Maar een Elvis brengt de wip weer in balans, totdat een krokodil in je bil bijt!

“Wat doen al die dino’s en ridders hier, als dit boek over een wip gaat? Tja…Kijk zelf maar!” De wip is een uiterst origineel prentenboek over een speeltoestel dat iedereen kent. Maar jij zat vast nog nooit op een wip met een walvis. Het idee wordt subliem uitgevoerd door Joaquin Camp: nergens anders passen Elvis, een varken, een krokodil, tarzan, yeti, rockband, walvis, reuzeninktvis, walvis in eenzelfde frame. En wat een illustratie-talent!

Camp speelt vakkundig met perspectief, beweging en fantasie in dit boek dat puur spelplezier voorop stelt. Iedere pagina en elke nieuwe toevoeging brengt een andere sfeer en dwingt je tot traag kijken.

Wanneer de dinosaurus ten tonele verschijnt wordt het pas echt hilarisch en lijkt het alsof er even op pauze wordt gedrukt. Blijkbaar staart een dino graag naar een grote sterrenhemel. Maar niet voor lang: want wie wil er nu niet op een wip spelen?

Wat mij betreft een ideaal boek voor Jeugdboekenmaand 2024! Een ode aan twee dingen die hand in hand gaan: spelen en verbeelding.

TIP:

Teken je eigen gepersonaliseerde wip en knip ze uit. Teken op een ander papier een leuke achtergrond en bevestig de wip met een splitpen op die tekening. Voeg nu naar hartenlust personages toe uit boeken waarmee jij wel eens op een wip wil zitten. (Het is handig dat je die ook uitknipt) Hoe zal de wip bewegen en wat voor gekke toeren halen je personages uit? Of ga echt bewegen en test uit hoe je je evenwicht houdt. Spelen maar!

De wip (3+)

Joaquin Camp (tekst en ill.)  |  Lies Lavrijsen (vert.)  |  ISBN 9789463880589  |  TIPTOE Print

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.